Kosten verdelen bij samenwonen

De huur of hypotheeklasten, maar ook de dagelijkse boodschappen. Allerlei kosten die jullie gaan betalen als jullie gaan samenwonen. Bedenk vooraf hoe jullie de gezamenlijke financiën gaan regelen. Wij leggen uit hoe jullie op 5 verschillende manieren de kosten kunnen verdelen.

Gezamenlijke rekening openen

Hoeveel kost samenwonen per maand?

Inzicht in de gezamenlijke uitgaven is handig als je gaat samenwonen. Samen hebben jullie allerlei kosten zoals woonlasten, verzekeringen, water, energie, boodschappen en vakanties. Maak een overzicht van de kosten die jullie gezamenlijk hebben en bereken hoeveel samenwonen jullie per maand kost.

Icoon van een bel

Tip

Maak afspraken over hoe jullie de kosten verdelen. Deze kunnen jullie ook op papier zetten en laten vastleggen in een samenlevingscontract.  

Soorten uitgaven

Wil je berekenen hoeveel jullie per maand uitgeven? Houd dan rekening met verschillende soorten kostenposten. Er zijn verschillende soorten uitgaven, zoals:

  • Vaste lasten, denk aan woonlasten en verzekeringen.
  • Huishoudelijke uitgaven, zoals boodschappen.
  • Reserveringen voor bijvoorbeeld een vakantie of als de wasmachine kapot gaat.

    Jullie hoeven niet alle kosten te delen. Hier maken jullie afspraken over. Ook hebben jullie persoonlijke uitgaven. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om deze zelf te betalen.

    Hoe verdeel je de kosten bij samenwonen?

    Wie betaalt wat zodra jullie samenwonen? Dit is een belangrijke vraag. Hoe jullie de kosten verdelen hangt af van de afspraken die jullie hierover maken. Er zijn verschillende opties:

    1. Kosten verdelen: 50/50

    Bij een 50/50 verdeling betalen jullie ieder de helft van de gezamenlijke kosten. Is de rekening van de energieleverancier € 120? Dan betalen jullie beiden € 60. De is een eenvoudige methode en vaak een eerlijke keuze als jullie ongeveer evenveel verdienen. Als de ene partner veel meer dan de ander verdient, is deze verdeling minder eerlijk.

    2. Kosten verdelen: naar rato berekenen

    Een andere keuze is de gezamenlijke kosten verdelen naar verhouding van inkomen. Stel je verdient 55% van jullie gezamenlijke inkomen, dan betaal je ook 55% van de kosten die jullie samen hebben. Het voordeel van deze verdeling is dat de partner die het minst verdient ook geld overhoudt voor zijn of haar eigen uitgaven.

    3. Kosten verdelen: hetzelfde bedrag overhouden

    Met de zakgeldmethode houden jullie hetzelfde bedrag over. Trek jullie gezamenlijke kosten van beide inkomens af. Het bedrag dat vervolgens overblijft is het deel dat jullie vrij kunnen besteden. Dit delen jullie door tweeën.

    De zakgeldmethode wordt vaak gezien als een van de meest eerlijke verdelingen van de gezamenlijke financiën. Want met deze verdeling houden jullie evenveel geld over voor persoonlijke dingen. Ook als een van jullie minder werkt en meer zorgtaken heeft.

    4. Kosten verdelen: een vaste bijdrage

    Je kunt ook afspreken dat je partner iedere maand een vaste bijdrage naar je overmaakt. Of andersom. Dit is een aantrekkelijke optie als je partner bij je intrekt en je huur of hypotheek betaalt. Jullie spreken samen af hoe hoog dit bedrag is. Houd er rekening mee dat de partner die het vaste bedrag overmaakt, minder inzicht heeft in jullie gezamenlijke kosten.

    5. Kosten verdelen: op gevoel

    De laatste manier waarop jullie de gezamenlijke kosten kunnen verdelen is op gevoel. Jullie maken geen afspraken over wie wat betaalt. Vaak betekent dit dat wanneer je een etentje betaalt, je partner het volgende etentje betaalt. Dit is een eenvoudige optie, maar hierdoor raak je wel snel het overzicht van jullie gezamenlijke kosten kwijt. Ook is dit op de lange termijn vaak geen eerlijk manier.

    Eigen uitgave of een gezamenlijke uitgave?

    Je hoeft natuurlijk niet alle kosten te delen. Er is een verschil tussen gezamenlijke uitgaven en eigen uitgaven. Je eigen uitgaven zijn persoonlijk en deze betaal je zelf. Gezamenlijke kosten zijn de uitgaven die jullie samen doen. Denk aan woonlasten, verzekeringen en boodschappen. Maak altijd duidelijke afspraken over wat jullie samen betalen en dus gezamenlijke uitgaven zijn en welke uitgaven van jullie eigen rekening komen.

    Van welke betaalrekening betalen?

    Nadat jullie hebben afgesproken wat de gezamenlijke kosten zijn en hoe jullie deze verdelen, volgt de vraag van welke betaalrekening jullie dit gaan doen. Dit kan met de betaalrekening van één van jullie. De andere partner maakt dan maandelijks een bedrag naar die rekening over. De partner die het bedrag overmaakt, heeft minder inzicht in de gezamenlijke kosten. Of je stuurt na iedere uitgave een betaalverzoek naar je partner. Een makkelijkere optie is een gezamenlijke rekening.

    Gezamenlijke rekening openen

    Met een gezamenlijke rekening kunnen jullie samen de uitgaven betalen. Ook hebben jullie allebei inzicht in de gezamenlijke uitgaven.

    Open een gezamenlijke rekening

    Tips om financiën zo goed mogelijk te verdelen

    Geen van de bovenstaande manier om de gezamenlijke kosten te verdelen is goed of fout. Kies voor een verdeling die bij jullie past. Het is belangrijk dat jullie met elkaar blijven praten over de gezamenlijke financiën. En maak afspraken over hoe jullie de kosten verdelen. Deze kunnen jullie ook op papier zetten en laten vastleggen in een samenlevingscontract.  

    Meer informatie over

    Terug naar eerste huis kopen

    Wat moet je regelen als je gaat samenwonen?

    Samenwonen en de invloed op belasting 

    Wat voor gevolgen heeft samenwonen op het pensioen?