Kosten delen bij samenwonen

Samenwonen is in de eerste plaats natuurlijk een heel bijzonder moment. Maar het heeft ook wat financiële voeten in aarde. Wie betaalt wat, wie regelt de administratie en wat delen jullie wel en niet? Het belangrijkste advies: neem er de tijd voor en maak duidelijke afspraken over de kostenverdeling.

Kosten samenwonen berekenen

Het is handig om te beginnen met het maken van een helder financieel overzicht. Zet al jullie inkomsten, spaargeld en eventuele schulden op een rij. Maak ook de gezamenlijke uitgaven inzichtelijk. Denk bijvoorbeeld aan de huur of hypotheek, elektriciteit, gemeentelijke belastingen, internet en de inboedelverzekering. En vergeet de dagelijkse kosten voor bijvoorbeeld de boodschappen niet. Tip: via een (online) huishoudboekje kunnen jullie de toekomstige uitgaven bijhouden.

Gezamenlijke kosten verdelen: hoe doe je dat?

Jullie kunnen ervoor kiezen om beide inkomens op één rekening te ontvangen en daar alles van te betalen. Maar misschien willen jullie dit liever gescheiden houden. Bespreek dit met elkaar. Een aantal mogelijkheden:

  • Deel de kosten naar verhouding van inkomen. Verdient de een twee derde van het gezamenlijke inkomen en de ander een derde? Verdeel de kosten dan ook zo.
  • Betaal ieder de helft. Bijvoorbeeld als jullie allebei ongeveer evenveel verdienen en ook nog genoeg overhouden voor persoonlijke uitgaven.
  • Zorg dat jullie allebei hetzelfde bedrag overhouden. Bekijk wat jullie gezamenlijke inkomen is en wat de kosten zijn. Wat er overblijft, delen jullie door twee. Zo hebben jullie privé allebei evenveel te besteden.

Neem een en/of-rekening

Een gezamenlijke rekening is sowieso een goed idee. Vanaf deze rekening betalen jullie de gezamenlijke kosten, zoals de vaste lasten en huishoudelijke uitgaven. Jullie krijgen allebei een pinpas van deze rekening. Handig voor de boodschappen! Open meteen een gezamenlijke spaarrekening. Zo kunnen jullie geld opzijzetten om bijvoorbeeld een kapotte wasmachine te vervangen of om samen een weekendje weg te gaan.

Maak het officieel

Is alles doorgesproken? Schrijf het ook even op. Mocht er in de toekomst iets onduidelijk zijn over geld, dan kunt u de afspraken er altijd even bij pakken. U kunt de afspraken door een notaris laten vastleggen in een samenlevingscontract. Wat hier precies in komt te staan, bepalen jullie zelf. De notaris helpt hier natuurlijk bij.

Partners voor de belasting

Als jullie gaan samenwonen, worden jullie fiscale partners. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting. Informeer bij uw Zelfstandig Adviseur of hij u hierbij kan helpen.

Meer lezen

Meer over uw eerste koophuis

Meer over samenwonen