Betere privacy dankzij AVG

vrouw plaatst online bestelling

U heeft er wellicht al wat over gehoord: op 25 mei 2018 trad de nieuwe wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Daarmee kunt u uw persoonlijke gegevens beter beschermen. Hoe zit dat precies?  

Als u het internet gebruikt, laat u persoonlijke gegevens achter. Bijvoorbeeld uw adres en creditcardnummer als u online kleding bestelt. Of uw naam, geboortedatum en woonplaats bij het aanmaken van een social media-account. Deze persoonsgegevens worden opgeslagen door het bedrijf of de instantie waar u deze gegevens achterlaat.

Foutje…

Bedrijven en instanties moeten zorgvuldig met die digitale gegevens omgaan, maar dat gebeurt niet altijd. Denk maar aan het nieuws over Cambridge Analytica. Dat bedrijf gebruikte zonder toestemming de persoonlijke informatie van 87 miljoen Facebookgebruikers. Het doel? Kiezersprofielen maken voor de verkiezingscampagne van Donald Trump.

AVG biedt betere bescherming

Om burgers beter te beschermen tegen misbruik van hun persoonlijke informatie, geldt sinds 25 mei 2018 de Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG). De AVG vervangt de bestaande Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en geldt voor alle bedrijven en instanties in de Europese Unie (inclusief Noorwegen, IJsland en Liechtenstein).

Wat verandert er dan voor u?

Iedere organisatie in de EU, van klein tot groot, moet u straks in begrijpelijke taal uitleggen welke gegevens ze verzamelen, waarom ze die nodig hebben en hoe lang ze deze gegevens bewaren. Voldoen bedrijven niet aan alle eisen, dan riskeren ze een flinke boete. Waarschijnlijk ontving u dus van veel organisaties een mail, waarin ze hun nieuwe privacyreglement uitleggen. Of ziet u het wanneer u de website bezoekt. Wat ook nieuw is: u kunt straks van bedrijven of instanties vragen om bepaalde privé informatie te verwijderen.

RegioBank en de AVG

Uw persoonsgegevens zijn bij RegioBank natuurlijk in goede handen. We verstrekken uw informatie nooit aan derden. U bent en blijft zelf eigenaar van uw persoonsgegevens en bepaalt daarom zelf in welke mate we uw gegevens mogen gebruiken of vrijgeven. Wilt u precies weten hoe we omgaan met uw gegevens? Lees dan ons Privacy- en cookiereglement.

Delen via