Duurzamer leven? Zo doet u dat

Dag van duurzaamheid
Schone oceanen, ongerepte bossen en een stabiel klimaat. Dát is wat we wensen voor onze (klein)kinderen en hun kinderen. Maar als we dat willen, moeten we wel iets beter voor onze planeet zorgen. Gelukkig hoeft dat niet moeilijk of duur te zijn.

Donderdag 10 oktober is het Dag van de Duurzaamheid. Maar iedereen kan op elk moment beginnen met duurzamer leven. Het draait namelijk om bewuste keuzes maken in alledaagse dingen. Wat voor eten zet u vanavond bijvoorbeeld op tafel? En hoe vaak gaat u met vriendinnen shoppen terwijl uw kledingkast al uitpuilt? Wie bewust leeft draagt niet alleen een steentje bij aan het milieu, maar houdt ook aan het einde van de maand ook wat extra geld over in de portemonnee. Doen dus!

Laat de auto staan

Breng als het kan uw kinderen met de fiets naar school of het sportveld. En pak zelf eens de trein of bus naar het werk. We snappen allemaal dat het op hectische dagen verleidelijk is om even snel de auto te pakken, maar goed voor het milieu is dat niet.

Koop meer biologische producten

De schappen in supermarkten zijn rijkelijk gevuld. Oók met duurzame alternatieven, die beter zijn voor het milieu. Probeer ook eens een dagje geen vlees te eten. Voor wie vegetarisch koken nog wat lastig vindt: er zijn heel veel vegetarische kookboeken. Ook online zijn gratis en voor niets honderden lekkere vegetarische recepten te vinden.

Ga niet onnodig shoppen

Wist u dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is? De CO2-uitstoot is hoog, er is ontzettend veel water voor nodig en het vervuilde water stroomt ook nog eens terug de natuur in. Wat het nog erger maakt: in Nederland gooien we jaarlijks zo’n 235 miljoen kilo kleding weg! Dus gaat u binnenkort shoppen voor een nieuwe winterjas? Vraag u dan eerst even af of de jas van vorig jaar echt niet nog een jaartje meekan.

Verduurzaam uw woning

Vanaf volgend jaar geldt er een hogere belasting op gas. Dus hoe meer gas u verbruikt, hoe meer u het in uw portemonnee gaat voelen. Gemiddeld kan een energierekening met wel € 150,- stijgen. Hoog tijd dus om uw woning te verduurzamen! Bijvoorbeeld met zonnepanelen of goede isolatie. Informeer eens bij uw Zelfstandig Adviseurs over hoe u deze investering zou kunnen betalen.

Gebruik zo min mogelijk plastic

Tasjes, bakjes, zakjes. Bijna alles is van plastic! Vaak voor eenmalig gebruik. Daarna gooien we het weg. Een groot deel belandt als zwerfvuil in de natuur. En het kan wel honderd jaar duren voordat het is afgebroken. Het plastic in oceanen zorgt zelfs voor miljoenen dode zoogdieren en zeevogels. En via de vissen die we eten, komen de plasticdeeltjes weer in onze voedselketen terecht. Dit moet echt anders. Dus heeft u de keuze? Kies dan voor ander verpakkingsmateriaal. Koop niet steeds voor € 0,10 een plastic tasje in de winkel, en hergebruik spullen zoals waterflesjes.

Ook RegioBank klimaatneutraal

RegioBank wil -als onderdeel van de Volksbank- graag een klimaatneutrale bank worden. In onze bedrijfsvoering, maar ook via de activiteiten die we financieren. Lees meer over onze ambities op www.devolksbank.nl.

Zo kunt u duurzaam wonen

Delen via

.