Een dorpscentrum als huiskamer voor Heide

Dorpscoöperatie Heide
Een paar jaar geleden sloot de school in Heide. Dat betekende dat er geen ontmoetingsplek meer was in het kleine Limburgse dorp. Daar wilden de inwoners niets van weten. Dankzij Dorpscoöperatie Heide is de school omgebouwd tot een dorpscentrum voor jong en oud.

Een leefbaar dorp

Vrijwilligers zetten zich in om een goedlopende huiskamer voor het dorp te bieden. Dorpscoöperatie Heide hoopt zo dat Heide een dorp blijft waar mensen elkaar kennen en samen werken om het dorp leefbaar te houden. “Als we dit dorpscentrum niet hadden, zouden we elkaar in Heide niet zo kunnen ontmoeten,” zegt Ruud Michels, voorzitter van de dorpscoöperatie.

Bijna iedereen doet mee

In het Limburgse dorpje wonen ongeveer 450 mensen, maar liefst 150 daarvan zijn vrijwilliger bij het dorpscentrum. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 3 dorpsbewoners actief meedoet! De vrijwilligers geven zelf aan wat ze graag willen doen, want plezier hebben in wat je doet zorgt ervoor dat mensen blijven terugkomen.

Allerlei activiteiten

In de voormalige basisschool vinden allerlei activiteiten plaats. Zo wordt er maandelijks door een groep vrijwilligers gekookt voor de senioren. Van woensdag tot en met zaterdag houden vrijwilligers de Huiskamer draaiende. Bezoekers kunnen daar een kopje koffie drinken en eventueel lunchen.

Trots op de vrijwilligers

Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk vrijwilligers zijn om een dorp leefbaar te houden. Als de bewoners niet zelf in actie waren gekomen, zou het leegstaande schoolgebouw waarschijnlijk zijn gesloopt. Nu heeft het een mooi tweede leven gekregen. RegioBank is trots op de vrijwilligers van het dorpscentrum in Heide!

Delen via