Feiten en fabels over uw pensioen

Ouder stel op fiets

Weet u alles over uw pensioen? Wanneer het ingaat bijvoorbeeld, of hoe hoog het is. Er doen veel verhalen de ronde, maar wat klopt daar nu eigenlijk van? Wij scheiden feiten van fabels voor u.

Het nieuwe pensioenstelsel

Na jaren onderhandelen bereikten het kabinet, werknemers- en werkgeversorganisaties een akkoord over een nieuw pensioenstelsel, dat in moet gaan op 1 januari 2022. Een ‘transparanter en persoonlijker’ pensioenstelsel, aldus de onderhandelaars. Het akkoord zorgt voor meer duidelijkheid over onze pensioenen en bevat onder meer afspraken over – gematigde – stijging van de pensioenleeftijd. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

‘Als ik met pensioen ga, is die pensioenpot toch leeg’

Gelukkig is dat niet zo. De enorme hoeveelheid geld die pensioenfondsen in beheer hebben, kunnen zij niet zomaar weggeven of kwijtraken. Ze staan onder strikt toezicht. Als een pensioenfonds een dekkingsgraad van 100% of hoger heeft, is er precies genoeg geld in kas om de pensioenen te betalen. Maar van de overheid moeten pensioenfondsen een buffer hebben. Een hogere dekkingsgraad dus. In vergelijking met veel andere landen zijn de Nederlandse pensioenpotten goed gevuld.

'Iedereen in Nederland kan pensioen opbouwen’

Klopt, er zijn verschillende manieren om dat te doen. Het kan via uw werkgever. Meestal betaalt uw werkgever dan een deel van de premie, het andere deel betaalt u zelf. Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor de opbouw van uw pensioen. U kunt ook zelf aanvullend pensioen opbouwen. Kort gezegd: u spaart gedurende uw loopbaan via een speciale spaarrekening met een passende rente. En als u de AOW leeftijd bereikt, dan kunt u maandelijks een bedrag laten uitkeren als aanvulling op uw pensioen. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Uw adviseur kan u hier meer over vertellen. En daarnaast ontvangt u ook AOW. Wilt u meer weten? Bekijk dan deze video over het Nederlands Pensioen Stelsel.

U kunt natuurlijk ook zelf sparen of beleggen. Sparen is door de lage huidige rente niet heel lucratief, maar het is een optie. Met beleggen maakt u kans op een hoger rendement, maar loopt u ook meer risico dan bij een reguliere spaarrekening.

‘De pensioenleeftijd stijgt een-op-een mee met onze levensverwachting’

Als u graag met pensioen wil, lijkt dit misschien het geval. Maar het is niet zo. In het nieuwe pensioenakkoord is afgesproken dat de AOW-leeftijd in 2020 en 2021 wordt vastgezet op 66 jaar en vier maanden. Daarna stijgt hij door naar 67 jaar in 2024. En vanaf 2025 stijgt de AOW-leeftijd niet met één jaar per jaar dat we langer leven, maar met acht maanden. Er ís dus wel een koppeling tussen levensverwachting en AOW-leeftijd, maar niet een-op-een.

Er zijn natuurlijk nog veel meer feiten en fabels over uw pensioen. Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank kan u hier duidelijkheid over geven.

Ik wil een afspraak maken