Een leefbare buurt? Dan zijn lokale ondernemers onmisbaar

Blog Rein beeld_1200x628

De coronacrisis raakt ons allemaal. Ook in de regio, waar onze Zelfstandig Adviseurs gevestigd zijn, merken mensen in meer of mindere mate de gevolgen. Sociaal en/of economisch. Als bank hebben we een maatschappelijke rol te vervullen. Altijd. Niet alleen nu. RegioBank zet zich samen met haar adviseurs in voor een leefbare buurt. Een buurt waar het fijn is om in te wonen, werken en leven. Dat doen we dit jaar al 100 jaar. Maar wij doen dit niet alleen. Want die leefbare buurt, daar leveren alle lokale ondernemers een belangrijke bijdrage aan.

Vertrouwd gezicht

We zijn ons hiervan terdege bewust. Daarom willen we die lokale ondernemer helpen, nu het niet goed gaat met de economie. Bijvoorbeeld wanneer hij of zij een krediet nodig heeft. Ons grote voordeel daarbij is dat onze adviseurs een vertrouwd gezicht zijn, die niet alleen de ondernemer zelf goed kennen, maar ook de regio waarin de lokale ondernemer opereert.

Creatieve ondernemers

De huidige situatie vraagt veel creativiteit van ondernemers. Ik vind het ontzettend knap hoe veel ondernemers zich ook nu staande weten te houden. Ik hoor hierover tal van verhalen, bijvoorbeeld over een horecaondernemer die livestream bingo avonden organiseert. En een bakker die brood aan huis bezorgt.

Ook onze adviseurs zijn zelfstandig ondernemers. Super hoe ook zij momenteel hun rol pakken. Niet alleen blijven ze hun klanten op creatieve manieren van dienst (zo fietst een adviseur uit Haarlem langs bij klanten om de hypotheekovereenkomst in de bus te gooien. En via deze weg ontvangt ze ’m ook weer terug), maar daarnaast hebben ze ook aandacht voor de lokale gemeenschap.

Zo vernam ik van een adviseur uit Ten Boer dat ze 250 bossen tulpen bezorgd heeft in twee verzorgingstehuizen in het dorp. En een andere adviseur (uit Sprang-Capelle) vroeg aan zijn klanten wie een bos bloemen verdiend had. Mensen konden een ander opgeven en zo een hart onder de riem steken. En deze initiatieven gebeuren weer in samenwerking met andere lokale ondernemers. 

Mooie mix

Ondanks dit alles, hoop ik natuurlijk dat de huidige situatie niet te lang gaat duren. Voor al die ondernemers die mede kleur geven aan hun dorp. Zodat de winkelstraten in de kleinere kernen in Nederland gevuld blijven met een mooie mix van winkels die zorgen voor beleving, waar het personeel je vriendelijk te woord staat en waar het draait om persoonlijk contact .

Ik heb er vertrouwen in dat de consument na dit alles haar weg naar de winkelstraten weer terugvindt. Misschien nog wel meer dan ooit. En dat ze tot die tijd hun ‘locals’ blijven ‘supporten’.

Als we iets leren…

Want het sociale component van winkelen, de menselijke interactie, het bij elkaar zijn en samen iets beleven, namelijk een levendig woon,- winkel,- en recreatiegebied; dat hebben de consument, de economie en onze lokale samenleving straks weer hard nodig. Als we iets leren van deze situatie, dan is het wel dat we behoefte hebben aan vermaak, sociale interactie en direct persoonlijk contact.

Rein Wispelweij
Directievoorzitter

Delen via