Wat zijn uw woonplannen?

Huis Schilderen

De hypotheekrente is al een tijdje erg laag. En de vraag naar betaalbare huizen op de woningmarkt blijft hoog. Wat willen huiseigenaren: verbouwen of verhuizen? Of willen ze liever blijven wonen in hun huis. RegioBank vroeg huiseigenaren wat zij van plan zijn. De overgrote meerderheid is blij met zijn huidige woning.

Door de coronacrisis is niets meer zeker. Houd ik wel mijn baan? Of moet ik me gaan omscholen? Heb ik voldoende opdrachten als ondernemer? Deze onrust zorgt er voor dat huiseigenaren liever blijven wonen in hun huis. We zijn wat voorzichtiger geworden. We weten immers nog niet hoe groot de economische gevolgen van de crisis zullen zijn.

Lage rente wel gunstig voor verbouwing

Lage hypotheekrente of niet, de vraag naar betaalbare woningen blijft hoog. En hoe groter de vraag, hoe groter de prijsstijgingen van de huizen. We zien dan ook dat huiseigenaren liever hun huis verbouwen dan dat ze gaan verhuizen. En ze gebruiken de verbouwing om het huis meteen te verduurzamen. Met het plaatsen van bijvoorbeeld een nieuwe dakkapel kunt u meteen het dak goed laten isoleren.

Van niets doen tot verbouwen

Maar wat willen huiseigenaren nu doen? RegioBank vroeg het haar hypotheekklanten via een poll. Dit is de uitkomst:

Wat zijn uw woonplannen dit jaar?   

Tip: verbouwen

Wilt u meer ruimte of uw huis aanpassen aan uw persoonlijke wensen? Dan is een verbouwing een goede optie. Zorg voor een goede voorbereiding. Als u de verbouwing uitbesteedt, vraag dan 3 of meer offertes op. Zo krijgt u een goed beeld van welke kosten u kunt verwachten. Weet u wat de uiteindelijke kosten zijn, houd dan rekening met een bedrag van 5% voor onvoorziene kosten. Met deze kosten heb je geen rekening gehouden, maar zijn er vaak wel.

Tip: verhuizen

Gezinsuitbreiding? Dan heeft u vaak behoefte aan een groter huis. Maar als de kinderen eenmaal de deur uit zijn, wilt u liever wonen in een kleiner huis. Misschien wel een appartement met een lift. En het onderhouden van de tuin hoeft dan ook niet meer. Wat de reden voor de verhuizing ook is, verhuizen kost geld. U kunt zelf verhuizen of de verhuizing uitbesteden aan een verhuisbedrijf. De tarieven van verhuizers kunnen erg verschillen. Zo is bijvoorbeeld verhuizen op zaterdag duurder. Op nibud.nl staan handige tips en met welke kosten u rekening moet houden als u gaat verhuizen.   

Meer lezen over hypotheken

Delen via