RegioBank support 148 buurtzame initiatieven in Nederland in 2022

In 2022 heeft RegioBank 148 buurtzame initiatieven helpen realiseren die bijdragen aan de leefbaarheid in dorpen en kleine steden in Nederland. Van het opknappen van een ontmoetingsplek in Zegveld tot een keuken voor de buurt in Sint Oedenrode. Voor de initiatieven werd € 310.557 opgehaald met crowdfunding en is in totaal € 595.000 gedoneerd uit het VoordeBuurt Fonds, inclusief bijdrage van het Oranje Fonds. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2022 van RegioBank.

“In dorpen en kleine steden, ook wel de regio genoemd, zijn minder voorzieningen en gaan steeds meer voorzieningen weg. De leefbaarheid blijft daarom achter in vergelijking met grote steden waar onder andere OV, onderwijs en zorgvoorzieningen op peil blijven”, zegt Rein Wispelweij, directeur van RegioBank. “Dat is zonde. Door de lokale aanwezigheid van onze zelfstandig adviseurs kunnen we heel specifiek bijdragen aan sociale projecten die de leefbaarheid in de buurt vergroten. En dat stimuleren we, want een prettige samenleving begint in de buurt.”

Buurtgevoel in Nederland vergroten

RegioBank steunt lokale projecten die het buurtgevoel vergroten. Lokale zelfstandig adviseurs van de bank trekken op met verenigingen, stichtingen en buurtbewoners. Zij zetten zich samen in voor projecten die voor verbinding zorgen en bijdragen aan een fijnere buurt om te wonen, werken en leven. In 2023 zijn er alweer veel nieuwe initiatieven opgestart om de leefbaarheid te vergroten.

In totaal € 905.557 gedoneerd voor leefbaarheid in de buurt

In het jaaroverzicht 2022 publiceert RegioBank een overzicht van de bijdragen van haar adviseurs aan de leefbaarheid in de buurt. In totaal werden er in alle regio’s 148 initiatieven gerealiseerd, werd er € 310.557 opgehaald met crowdfunding via samenvoordebuurt.nl en doneerde het VoordeBuurt Fonds, inclusief bijdrage van het Oranje Fonds, € 595.000. Daarnaast gaven RegioBank adviseurs in ruim 500 dorpen en kleine steden gastlessen over omgaan met geld voor kinderen en workshops voor volwassenen over ‘Online veilig bankieren’.

Download hier het jaaroverzicht

Waarom wij ons inzetten voor een leefbare buurt lees je hier