Betalen met plastic geld?

Betalen met plastic geld
Bij briefgeld denkt u waarschijnlijk niet meteen aan plastic. Toch is dat het materiaal waar ze in Engeland voortaan bankbiljetten van maken. Plastic biljetten gaan namelijk minder snel kapot bij veelvuldig vouwen en wassen. In twintig landen gebruiken ze al deze plastic variant. Hoe zit dat met onze eurobiljetten en munten?

Papiergeld? Katoen!

Als u een eurobiljet vastpakt, voelt u wel dat deze niet van plastic is. U zult wellicht eerder aan papier denken. Toch is ons briefgeld daar niet meer van gemaakt. Papier is wel het materiaal waar de eerste bankbiljetten in de zeventiende eeuw op zijn gedrukt. Dat gebeurde in Nederland voor het eerst in 1814.

Watermerk en serienummers

Een eeuw later bleken de papieren biljetten makkelijk te vervalsen. Om deze valsmunterij tegen te gaan, zijn er eerst watermerken en serienummers aan de biljetten toegevoegd. Vervolgens is de overstap gemaakt van papier naar nieuw materiaal, een combinatie van katoen en linnen. Oftewel katoenpapier. Dat slijt minder snel dan papier en het is veel moeilijker na te maken. De huidige bankbiljetten in ons land zijn nog steeds van dit speciale katoenpapier gemaakt. Ook de watermerken en serienummers zijn er nog steeds. Houdt u een biljet tegen het licht, dan ziet u de aan de linkerkant bij de waarde-aanduiding een watermerk en in het midden een veiligheidsdraad. Dit is een lijn die van boven naar beneden loopt. Beide zijn bedoeld om de echtheid van de biljetten te kunnen aantonen.

Waar zijn onze munten van gemaakt?

Voor munten geldt een ander verhaal. De eerste exemplaren waren van goud en zilver. Die tijd ligt nu ver achter ons. De munten waren door het kostbare materiaal relatief veel waard. Valsmunters haalden randjes van de munten om daar nieuwe exemplaren van te maken. Ook bij de munten werd uiteindelijk een overstap gemaakt naar ander materiaal om namaak tegen te gaan.Onze euromunten zijn gemaakt van minder kostbare materialen. De samenstelling hangt bovendien af van de waarde van het geld. Dit is het overzicht:• Verkoperd staal (5 eurocent)• Nordic gold, dat is 89% koper, 5% aluminium, 5% zink en 1% tin (10, 20 en 50 eurocent)• Koper, zink en nikkel (1 en 2 euro)

Euro’s uit Utrecht

Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht verantwoordelijk voor het slaan van de Nederlandse munten. Deze muntfabriek gebruikt hiervoor muntpersen waarmee maar liefst 750 munten per minuut kunnen worden geslagen. Bent u geïnteresseerd in het volledige productieproces? Op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt vindt u meer informatie hierover.

Nadat het geld geproduceerd is, zorgt de Nederlandsche Bank voor de verspreiding ervan naar onder meer RegioBank. Zo kunt u op elk moment contant geld pinnen waar u maar wilt.

Delen via