Geslaagd! En nu?

De vlag kan uit: je bent geslaagd! Nu de spannende examens achter de rug zijn, is het tijd om volop van de zomer te genieten. Maar weet je al wat je daarná gaat doen? We zetten graag een paar mogelijkheden op een rij.

Vervolgstudie

Weet je al wat je later wilt worden? Als het antwoord nee is, dan ben je niet de enige. Slechts een handjevol mensen weet na de middelbare school al precies wat hij of zij later wil doen. Bovendien is het studieaanbod groot, en dat maakt het kiezen van een vervolgopleiding extra lastig. Bezoek daarom zoveel mogelijk open dagen van scholen. Zo kun je beter bepalen welke opleiding goed bij je past.

Wat kost het?

Les- of cursusgeld, boeken, een laptop. Wie gaat studeren, komt voor allerlei schoolkosten te staan. Welke, en hoe hoog die zijn, hangt af van de opleiding die je wilt volgen. Denk je erover om op kamers te gaan? Dan is het handig eerst even op een rij te zetten wat je dan maandelijks kwijt bent aan bijvoorbeeld huur, boodschappen en verzekeringen.

Meer over de kosten van studeren

Tussenjaar

Als je helemaal nog geen idee hebt welke studie bij je past en je niet zomaar een studie wilt kiezen, dan is een tussenjaar misschien iets voor jou. Er zijn zelfs programma’s waarbij je kunt werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling en kunt ontdekken waar je goed in bent. Met Breekjaar of Intertermijn bijvoorbeeld. In deze programma’s is veel aandacht voor loopbaan- en studiekeuzeadvies. Zo kun je na je tussenjaar een studie kiezen die écht bij jou past.

Wat kost het?

Als je mee wilt doen aan Breekjaar, dan moet je rekening houden met een behoorlijke investering. Maar met een goed financieel plan is het voor veel jongeren tóch financieel haalbaar. Intertermijn biedt een korter programma, waardoor de kosten lager uitvallen.

Jaartje werken

Geld verdienen en tegelijkertijd werkervaring opdoen: een jaartje werken is nog niet zo’n gek idee. Denk wel goed na over welk werk je wilt gaan doen. Gaat het puur om geld verdienen, of wil je ook werken aan je persoonlijke ontwikkeling?

Wat kost het?

Niets! Je verdient geld en kunt bovendien waardevolle ervaring opdoen.

Op reis

Wil je meer van de wereld zien? Dan is dit een mooi moment. Reizen is niet alleen een groot avontuur, maar ook enorm leerzaam. Problemen oplossen, beslissingen maken, omgaan met stress in lastige situaties. Tijdens de reis leer je jezelf kennen en doe je ervaringen op, waar je de rest van je leven iets aan zult hebben.

Wat kost het?

Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Zuidoost-Azië is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Canada. En backpacken en in hostels slapen is een stuk voordeliger dan in hotels logeren. Soms kun je vrijwilligerswerk doen om ergens voor een lagere prijs te verblijven. Of een bijbaantje vinden voor wat extra zakgeld onderweg.

Bespreek de mogelijkheden eens met je ouders, of met een oudere broer of zus. Zij hebben al eens voor dezelfde uitdagingen gestaan, kennen je goed en kunnen met je meedenken.

Terug naar het overzicht