Zo maakt u uw huis zo veilig mogelijk

Brandmelder

Weet u eigenlijk of uw huis wel goed bestand is tegen inbraak of een mogelijke brand? Het zijn akelige dingen, waar u liever niet te lang bij stilstaat. Maar met wat simpele handelingen kunt u al veel narigheden voorkomen. Aan rookmelders heeft u waarschijnlijk wel gedacht, maar u kunt nog meer doen.

Zo maakt u uw huis brandveiliger

  • Laat u de wasdroger of wasmachine wel eens draaien als u de deur uit bent? De brandweer raadt dit af. Opgehoopt stof in de machine kan in brand vliegen als het in contact komt met het hete verwarmingselement of bij kortsluiting. Reinig de filters regelmatig en stofzuig de ruimte om de machine heen.
  • Verstop de router, modem of digitaal tv-kastje niet in een benauwd, stoffig hoekje. (Grote kans dat u de router na het lezen van dit artikel moet verplaatsen.) Deze apparaten hoeven natuurlijk niet vol in het zicht, maar zorg dat ze hun warmte kwijt kunnen.
  • Vergeet de schoorsteenveger niet. Een van de meest voorkomende oorzaken van woningbrand is vuur in de schoorsteen als gevolg van stoken. Het is simpel te voorkomen door ieder jaar een schoorsteenveger langs te laten komen. Gebruik daarnaast ook schoon en droog hout.

Zo houdt u inbrekers buiten de deur

  • Kies voor goedgekeurde sloten op uw ramen, deuren en (niet te vergeten) eventuele lichtkoepels. Een goedgekeurd slot herkent u aan het SKG┬«-logo met sterren.
  • Trek de deur niet achter u dicht als u even boodschappen gaat doen, maar draai hem op slot. De meeste inbraken vinden tenslotte overdag plaats.
  • Plaats anti-inbraakstrips op uw ramen en kozijnen. Zo voorkomt u dat een inbreker een deur of raam met een koevoet kan openbreken.
  • Gaat u op vakantie? Zorg dan dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Dat kunt u heel simpel doen door een paar lampen te laten branden of een kop thee met een opengeslagen krant op tafel te leggen. Vraag de buren of ze de brievenbus met regelmaat willen legen of de kranten van de deurmat willen halen. Een enorme stapel post is namelijk een gouden tip voor inbrekers dat u al even weg bent. Kunnen de buren mooi bij u aankloppen als ze zelf een keer op vakantie gaan.

Meer informatie over fijn wonen in de buurt

Delen via