5 tips voor een veilige buurt

De zomer is begonnen! Veel mensen gaan lekker op vakantie, of trekken er een dagje op uit. En dat betekent: lege huizen. Met deze handige trucjes zorgt u er samen met uw buren voor dat de buurt er niet verlaten uitziet en inbrekers uw straat voorbijrijden.

Auto op de oprit

Niets geeft sneller het idee dat er niemand thuis is dan een lege oprit. Gaat u een paar weken weg? Zorg er dan voor dat er af en toe een auto op de oprit staat. Als u twee auto’s heeft, zet u gewoon de andere auto voor de deur. Heeft u er één? Overleg dan met de buren dat ze (af en toe) hun auto op uw oprit parkeren. Doe dit andersom ook. Zo houden jullie samen ongewenst bezoek buiten de deur.

Post uit de brievenbus

U kent het wel: een postbode die de post maar half in de brievenbus drukt. Normaal niet erg, maar als u op vakantie bent is dat niet zo handig. De uitpuilende post is voor inbrekers namelijk een teken dat er niemand in huis is. Spreek met uw buren af elke dag elkaars post even uit de brievenbus te halen en uit het zicht te leggen.

Lampen en tv aan

Als het bij dezelfde woningen in de straat een paar avonden achter elkaar pikkedonker blijft, hoef je geen professionele inbreker te zijn om te weten dat er niemand thuis is. Zorg er daarom voor dat uw huis niet opvalt. Hoe u dat doet? Bijvoorbeeld door lampen en de tv aan te laten gaan via een tijdschakelaar of met een app.

Pas op voor de hond

Een hond is natuurlijk heel gezellig, maar ook nog eens erg handig om inbrekers buiten de deur te houden. Honden zijn alert en horen het meteen als er iemand rond het huis sluipt. Heeft u geen hond? Monteer dan ook een ‘pas op voor de hond’-bordje bij de deur. Het kan inbrekers zo afschrikken dat ze uw huis overslaan.

Alarmeer de buren

Hoort u iets verdachts, terwijl u weet dat er niemand thuis is? Of ziet u iemand rondsluipen die u niet kent? Informeer de buren dan via de app. Inbrekers kiezen vaak snel het hazenpad als ze weten dat ze in de gaten worden gehouden. Probeer de Veiligebuurt app eens, meld u aan via wabp.nl of maak zelf met de buren een app-groep aan. En is er echt iets aan de hand? Schakel dan natuurlijk meteen de politie in.

Bonustip

Gaat u op vakantie? Vertel het dan niet meteen enthousiast aan de hele wereld via Facebook. En deel mooie strandfoto’s of landschapskiekjes pas wanneer u weer thuis bent. Ook inbrekers gebruiken social media.

Fijne vakantie!

Lees meer over fijn wonen in de buurt

Delen via