Arjan en Cindy verhuisden met een restschuld

Verhuizen met een restschuld: kan dat?

Arjan (37) en Cindy (35) hebben een hoekhuis waar ze in wonen met hun drie kinderen Remon (7) Myrne (4) en Jayden (0). Ze willen graag groter wonen, maar hun huis is een stuk minder waard dan toen ze het kochten. De Zelfstandig Adviseur van RegioBank nam de grootste zorgen weg en helpt ze ondanks de restschuld toch de stap te zetten.

Er was geen vuiltje aan de lucht toen Arjan in de zomer van 2008 zijn handtekening zette onder het koopcontract van hun eerste woning. Met Cindy was hij de dolgelukkige eigenaar geworden van een knus hoekhuis met en grote tuin dat ze kochten voor 266.000 euro. De hypotheek was wat hoger: 280.000 euro.

Arjan

Dat het slechter ging met de huizenmarkt wist ik ergens wel. Maar voor mijn gevoel ging het niet echt over ons. We woonden fijn, betaalden netjes de hypotheek. Niks aan de hand. Het werd voor mij pas concreet toen een buurman in 2012 zijn huis te koop zette. Z'n vraagprijs was 241.000 euro.

Cindy

Wij zitten op de hoek van het blok, dus ons huis zou wel wat meer waard zijn dan dat. Maar het was toch even slikken. Ik weet van andere buren dat ze het niet leuk vonden dat hij zo laag inzette, maar kun je hem dat kwalijk nemen? Het heeft nog steeds ruim een half jaar te koop gestaan voor het verkocht werd.

Arjan

Dat was net de periode rond de geboorte van onze dochter. Remon schoof een kamer door en Myrne kreeg de babykamer. We sliepen zelf toen al op zolder. Vorig jaar bleek dat we onverwacht nog een derde kindje zouden krijgen. Fantastisch en helemaal welkom natuurlijk, maar dat maakt de ruimte in huis wel krap. Dus wat doe je dan?

Cindy

Als je zwanger bent, verandert je kijk op de dingen een beetje. Alles komt wat heftiger bij je binnen. Dat we tegen een restschuld aankeken vond ik verschrikkelijk! In mijn hoofd werd het een steeds groter probleem, ik was ons toekomstbeeld al helemaal aan het aanpassen. Daar heb ik wel een paar nachten slecht van geslapen.

Arjan

Gelukkig hebben wij mannen daar wat minder last van! Nee, zonder gekheid. Onze financiƫle situatie is qua inkomen alleen maar verbeterd sinds we dit huis kochten. Onze adviseur heeft voor ons een berekening gemaakt. Daaruit bleek dat het allemaal wel meevalt. Groter wonen is voor ons ook mogelijk.

Cindy

Nee, we hebben nog niet concreet iets op het oog. Jayden slaapt voorlopig nog wel een paar maanden bij ons op de kamer. Het huis staat nu te koop voor 257.000 euro. Dat is alweer wat meer dan we er twee jaar geleden voor konden vragen. Hoe hoog de restschuld precies uitkomt, moet dus nog blijken. Maar het is een rustgevend idee dat de gevolgen te overzien zijn. Arjan Je moet het zo zien: ons volgende huis is ook goedkoper geworden dan het acht jaar geleden was. Als de huizenprijzen nog verder oplopen zoals ze nu verwachten, dan profiteren we daar ook wel weer van.

Heeft u straks een restschuld bij het verhuizen? U kunt wellicht uw restschuld meefinancieren. Uiteraard bent u ook welkom bij uw adviseur voor een persoonlijke inventarisatie.

Lees hier meer over verhuizen

Delen via

Anderen lazen ook: