7 tips om te besparen op uw energielasten

7 tips om te besparen op uw energielasten

Energie is in veel huishoudens een relatief grote kostenpost. Zeker in de koudere laatste maanden van het jaar stijgen de energielasten. Zonder verwarming is het immers een kille bedoeling in huis. Maar wie wil besparen op energie dient vaak eerst te investeren. Toch kan het op termijn voordeel opleveren voor zowel uw portemonnee als het milieu. Hieronder volgen zeven praktische tips. Koop energiezuinige apparaten

Is uw vriezer of TV aan vervanging toe? Let bij het vervangen op het energielabel van de nieuwe apparatuur. Daarbij is AAA+ het meest energiezuinig. Energiezuinige spullen zijn doorgaans duurder in aanschaf. Het levert u daarentegen zo’n € 180 per jaar op aan besparing.

Verwarm met een 'slimme thermostaat'

Met een slimme thermostaat voorkomt u dat u het huis verwarmt op momenten dat dit niet of minder noodzakelijk is. Er zijn veel verschillende soorten slimme thermostaten. Een overeenkomst is dat ze ‘leren’ van uw gedrag.

Zet u bijvoorbeeld iedere dag om zeven uur de verwarming op 20, dan kan de thermostaat bepalen of het beter is om al eerder het huis geleidelijk te verwarmen. De meer uitgebreide varianten kunnen de verwarming lager zetten wanneer er niemand thuis is. Een besparing van € 25 per jaar is reëel.

Douche met een zuinige douchekop

Een spaardouchekop aanschaffen is een kleine investering. Ten opzichte van een gewone douchekop gebruikt u hiermee voor € 50 minder aan water per jaar.

Schaf een nieuwe CV-ketel aan

Oude en onzuinige cv-ketels zijn echte energieslurpers. Is uw huis lastig warm te krijgen of duurt het lang eerdat er warm water stroomt? Het vervangen van de ketel kan uitkomst bieden. De jaarlijkse besparing loopt bij een ht-107 combiketel op tot € 260 per jaar.

Voorkom tocht

Dit lijkt een voor de hand liggende tip, maar controleer toch even deuren en ramen en breng eventueel tochtstrippen aan. Dan stookt u niet voor niets en bespaart u €50 per jaar.

Isoleer uw dak

Via het dak gaat veel warmte verloren. Met een goede isolatie gaat u dit tegen. Dit scheelt maar liefst ongeveer € 700. De investering is minimaal. Isolatiemateriaal kost circa €12 per vierkante meter en het aanbrengen ervan is voor iemand met enige kluservaring goed zelf te doen.

Slaap onder een elektrische deken

Alhoewel de verwarming doorgaans ‘s nachts lager gaat, wilt u in koude winternachten wel comfortabel kunnen slapen. Een elektrische deken biedt uitkomst. U slaapt in dat geval goedkoper dan wanneer u de hele slaapkamer blijft verwarmen. Het verschil bedraagt tot circa € 45.

Een energiezuinig huishouden ligt niet alleen aan goede apparaten. Als gebruiker ervan speelt ook u een belangrijke rol. Laat bijvoorbeeld de verwarming niet volop aan als u weg gaat en draai de kraan niet langer open dan nodig. Dit zijn kleine zaken die u uiteindelijk zeker terug ziet in de rekening van uw energieleverancier.

Delen via