Een energieneutraal huis koop je voor de toekomst

Een energieneutraal huis koop je voor de toekomst

Ed (51) en Sandra (43) kochten een energieneutraal nieuwbouwhuis. Voor een energieneutrale woning kun je wat meer hypotheek krijgen dan voor een gewoon huis. Nu het huis is opgeleverd zijn ze vooral gelukkig met het klimaat in huis. 'Het is wel een beetje een sport, dat energiezuinig zijn.'

Ed

Voel je iets? Nee hè, helemaal niks. Tocht bestaat hier gewoon niet in huis. Je kan alle tussendeuren openzetten, en je merkt er helemaal niets van. Het is zó goed geïsoleerd. Ik doe ze nog steeds dicht 's avonds, macht der gewoonte denk ik. En het staat gezelliger.

Sandra

Uiteindelijk zijn we wel energieneutraal, ja. Dat kun je natuurlijk pas over een heel jaar meten en we wonen hier pas sinds het voorjaar. In de zomer wek je meer energie op dan je verbruikt, in de winter heb je weer wat meer energie nodig om het warm te houden. Zeggen ze, want zo koud is het nog niet geweest.

Ed

We hebben een houtkachel. Die gaan we deze winter flink gebruiken. Hout is duurzaam. Het is hernieuwbaar hè, een bos kun je aanplanten. Het is een gewone kachel, met als enige verschil dat hij met een buis onder de vloer is aangesloten op de buitenlucht. Als hij zuurstof uit de woonkamer zou gebruiken, dan schopt dat de ventilatie in huis in de war.

Sandra

Het is wel een beetje een sport, dat energiezuinig zijn. Ik had niet gedacht dat we het zo leuk zouden vinden. Op het dak liggen zonnepanelen. In de hal kan ik precies zien hoeveel energie ze opwekken. Er gaat letterlijk geen dag voorbij dat ik niet even kijk hoe onze energiecentraletjes het gedaan hebben.

Ed

Vorige maand kochten we een nieuwe televisie om aan de muur te kunnen hangen. Dan let je ineens op z'n energieverbruik. Ja, serieus, dat speelt nu een rol. Ik weet honderd procent zeker dat we dat in ons vorige huis niet gedaan hadden. Echt niet.

Sandra

Je bent je vooral bewust van je energieverbruik. Je ziet het gewoon terug.

Ed

Dit huis zat aan de bovenkant van het budget dat we met onszelf hadden afgesproken. Dat heeft niet zoveel met financiële haalbaarheid te maken, maar meer met onze eigen plannen. Hoe wil je leven, wat als je voor iemand moet gaan zorgen, dat soort dingen. Maar het gesprek met onze Zelfstandig Adviseur heeft het laatste zetje gegeven om het huis toch te kopen.

Sandra

Een ander huis van dezelfde prijs hadden we denk ik niet gekocht. Maar ga eens na wat het scheelt als je geen maandelijkse energierekening meer hebt? Daarom kun je ook iets meer hypotheek krijgen dan voor een gewoon huis, omdat je vaste lasten lager zijn.

Ed

Dit is een huis voor de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat het waardevaster is. Andere huizen moeten misschien ooit aangepast worden om aan de eisen te voldoen. Hier kun je mee vooruit. Echt nog jaren.

Lees hier meer over duurzaam verbouwen

Delen via