Hoe checkt u de kwaliteit van een nieuw huis?

Huis inspecteren

Droomhuis gevonden? Wacht nog héél even met tekenen, want voordat u koopt wilt u echt zeker weten dat er niets mis is met het pand. Tijd voor een grondige check, dus. Met deze zes tips koopt u met een gerust hart een nieuwe woning.

1. Heb oog voor gebreken

Ook al bent u op slag verliefd op het huis: het blijft belangrijk om kritisch te blijven. Het kan helpen om vooraf een checklist op te stellen, of iemand mee te nemen die objectief is. Let bijvoorbeeld op lekkages, schimmel of scheuren in muren. Zijn er deuren die klemmen of ramen met enkel glas? Bekijk alle details in het huis én in de directe omgeving: wat is het uitzicht, heeft u inkijk van buren, is het pand gehorig? Weeg alle minpunten mee als u een bod doet.

2. Maak zelf filmpjes of foto’s

Een bezichtiging duurt vaak maar kort. Een halfuurtje, en u staat alweer buiten. Later kan blijken dat u niet alles goed bekeken of opgeslagen heeft. Hoe zagen de plafonds eruit, bijvoorbeeld? En hoe ruim oogde die keuken ook alweer? Een goede oplossing is om filmpjes of foto’s te maken. Zo kunt u de bezichtiging in uw eigen tijd nog eens rustig overdoen. Wie weet ontdekt u zelfs dingen die u eerder over het hoofd zag. Let op: vraag de makelaar wel altijd om toestemming.

3. Spreek iemand in de buurt aan

Hoe mooi een huis ook is – als de buurt tegenvalt, kunt u ‘m beter laten schieten. Kijk daarom goed naar de omgeving, en knoop eens een praatje aan. Niet met de verkoopmakelaar, maar met iemand ‘in het wild’: een buurman of -vrouw, of de bakker op de hoek. Ze kunnen u veel vertellen over de kuren van de buurt. Is het een actieve wijk met gezellige barbecues, of gaat iedereen zijn eigen gang? Is er overlast van bedrijven of van hangjongeren? Een praatje met wat ‘locals’ geeft u snel een goede indruk.

4. Vraag naar het energielabel

Aan het energielabel leest u als koper af hoe energiezuinig de woning is. Dit heeft belangrijke consequenties voor uw comfort én portemonnee. De labelklassen lopen van A t/m G. Een woning in klasse A betekent lage energierekeningen en een hoog wooncomfort. Omgekeerd kunt u bij een klasse E-woning forse rekeningen voor gas en licht verwachten, en moet u niet opkijken van tochtige hoeken en kieren in huis. Hoe energiezuiniger uw woning, hoe beter u bovendien voor het milieu zorgt. Ook nog eens goed voor uw gemoed, dus.

5. Vraag het bestemmingsplan op

U heeft een huis gevonden met uitzicht over een weelderig park. Dat is natuurlijk fantastisch. Maar weet u zeker dat het zo blijft? Om te voorkomen dat u over een jaar tegen een grote woontoren aankijkt, is het verstandig dat u het bestemmingsplan opvraagt voor u koopt. Al jaren voordat zo’n nieuwbouwproject van start gaat, legt de gemeente die plannen daarin vast. Vraag het bestemmingsplan gratis op bij de gemeente of ga naar ruimtelijkeplannen.nl .

6. Laat een bouwkundige keuring doen

Na een fikse herfstbui begint opeens het dak te lekken… Oeps! Om dit soort verborgen gebreken te ontdekken is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Doe dit voordat u het contract ondertekent. Een expert loopt het hele pand dan van onder tot boven na. Hij kijkt naar dingen als de bouwconstructie, elektra, verwarming, ventilatie en fundering. Vervolgens krijgt u inzicht in de kosten van eventueel achterstallig onderhoud. Belangrijk informatie dus, om het pand op waarde te schatten én om goed te slapen na de aankoop ervan.

Alles gecheckt en bent u er helemaal zeker van dat dit uw nieuwe huis is? Dan is het tijd om ook de rest te regelen! Maak snel een hypotheekafspraak met de Zelfstandig Adviseur bij u in de buurt.

Maak een afspraak voor onafhankelijk hypotheekadvies

Delen via