Hoe zit het met Nationale Hypotheekgarantie in 2018?

Hypotheekgarantie in 2017 mogelijk voor huizen tot € 245.000

Als u een hypotheek wilt afsluiten, is het prettig als dat kan met Nationale Hypotheekgarantie. Niet alleen krijgt u dan bescherming als u buiten uw schuld de lasten niet meer kunt betalen, u ontvangt ook een fikse korting op uw hypotheekrente. Een hypotheek met NHG is wel aan een maximum gebonden. Maar goed nieuws: dat maximum stijgt in 2018.

Een hypotheek met NHG heeft veel voordelen, maar u kunt hem niet voor elke woning afsluiten. Er geldt een maximumbedrag.

Wat is de maximale koopsom voor een huis met NHG in 2018?

Vanaf 2018 mag een huis maximaal € 265.000 kosten om een hypotheek met NHG te krijgen. Dat is 8 procent hoger dan in 2017 (€ 245.000). Doordat de woningprijzen verder zijn gestegen in 2017 zorgt deze hogere kostengrens ervoor dat meerdere huizenkopers een huis met NHG kunnen kopen.

In 2018 mag u maximaal 100% van de woningwaarde lenen (koopsom of taxatiewaarde, het laagste bedrag geldt). Dit betekent dat de maximale hypotheek met NHG gelijk is aan de maximale koopsom. De maximale NHG-hypotheek is in 2018 dus ook € 265.000.

Er is één uitzondering. Als u van plan bent om energiebesparende maatregelen te installeren in uw nieuwe huis, dan kunt u een hogere NHG-hypotheek krijgen: maximaal € 280.900 (106% van de marktwaarde).

  Waarom is de maximale NHG-hypotheek lager dan vijf jaar geleden?

  Toen er crisis was op de huizenmarkt, heeft de overheid de maximale NHG-hypotheek verhoogd in een poging de verkoop weer op gang te brengen. Het kan dus zijn dat u vrienden of familie heeft die een hypotheek van € 350.000 nog met NHG konden sluiten. Sinds 2012 is dat bedrag in stapjes teruggebracht, tot het vanaf 2018 gekoppeld is aan de gemiddelde woningwaarde.

  Wat houdt de NHG ook al weer in?

  De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) biedt u financiële bescherming als u buiten uw schuld om de woonlasten niet meer kunt dragen. Bijvoorbeeld door onvrijwillige werkloosheid, wanneer u arbeidsongeschikt raakt of als u gaat scheiden.

  De financiële bescherming kan inhouden dat uw schuld wordt teruggebracht tot een niveau waarop u de maandelijkse lasten wél kunt dragen. Als in een uiterste geval het huis gedwongen wordt verkocht met verlies, dan betaalt de NHG dat verlies aan de geldverstrekker. Als geldlener houdt u dus minder restschuld over.

  Overlijdensrisicoverzekering

  Tot en met 2017 was het in veel gevallen bij een hypotheek met NHG verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In 2018 is dit niet langer verplicht. Dit geeft u de vrijheid om samen met uw adviseur te bepalen hoe om te gaan met de financiële risico’s bij overlijden.

  In ruil voor de bescherming van de NHG betaalt u 1% van de koopsom van uw huis. Dat bedrag mag u overigens aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Behalve de financiële bescherming krijgt u van de hypotheekverstrekkers ook een rentekorting op een hypotheek met NHG. Uw Zelfstandig Adviseur kan u daar alles over vertellen.