Huis op het oog? Maak werk van energiebesparing!

Vrouw met huissleutel

Als u huizen aan het bezichtigen bent, dan komt u vast wel eens een opknappertje tegen. Een leuk huis met charme, maar de verbouwing werpt een drempel op. Veel gedoe of te hoge kosten om het helemaal naar uw zin te maken. Schrikt een verbouwing u niet af? Kijk dan eens naar de extra hypotheekruimte die u krijgt wanneer u meteen begint met energie besparen!

In 2016 mag u nog maar 102 % van de aankoopwaarde van uw huis lenen. Volgend jaar gaat daar opnieuw een procent van af, tot in 2018 de maximale hypotheek blijft steken op 100 %. Dat betekent dat u zelf geld mee moet nemen om de kosten koper te betalen. Denk dan aan de overdrachtsbelasting, de notaris- en advieskosten.

Meer lenen voor verbouwing?

Extra geld lenen in uw hypotheek om de aannemer te betalen is dus meestal niet meer mogelijk. Daar is echter een uitzondering op. U mag meer lenen als u het geld gebruikt om uw nieuwe huis energiezuiniger te maken.

Dat is vaak heel aantrekkelijk. Vanwege de uitzonderlijke lage hypotheekrente kan het interessant zijn om bijvoorbeeld de vervangingskosten van de ketel in de hypotheek op te nemen. Als uw verbouwingsbudget niet groot is, houdt u zo spaargeld over om te gebruiken voor andere aanpassingen.

Wanneer u energiebesparende maatregelen wil meefinancieren, dan is dat wel aan een maximum gebonden. De maximale leensom mag niet hoger zijn dan 106 % van de waarde van het huis ná de verbouwing.

Rekenvoorbeeld

U wilt een huis kopen van € 240.000. Het maximale bedrag dat u in 2016 mag lenen bedraagt dan € 244.800 (102%). De waarde van het huis na de energiebesparende verbouwing wordt getaxeerd op € 245.000. Het bedrag dat u mag lenen is nu € 259.700 geworden (106 %). Een verschil van € 14.900.

Welke energiebesparende maatregelen mag u meefinancieren in de hypotheek?

U hoeft niet meteen te verbouwen als u extra wilt lenen in de hypotheek. Het plaatsen van dubbelglas is ook een energiebesparende maatregel. Hieronder een lijstje met de meest voorkomende bespaaroplossingen die u kunt meefinancieren in de hypotheek.

  • HR-ketel
  • Zonnepanelen
  • Zonneboiler
  • Warmtepomp
  • Dak-, vloer- en muurisolatie
  • Dubbel glas (HR++)

Bewaar de bonnetjes

Als u extra geld mag lenen in de hypotheek, dan krijgt u dat niet zonder meer overgemaakt. Het bedrag wordt in een bouwdepot gestald. Dat betekent dat u de factuur van de aankoop en installatie moet laten zien, voor u het geld krijgt. Dat heeft overigens als voordeel dat u nog geen rente betaalt over het bedrag dat nog niet uit het bouwdepot is overgemaakt.

Bent u van plan om een huis te kopen, maar is het energieverbruik niet optimaal? Onze Zelfstandig Adviseur praat u graag persoonlijk bij over uw mogelijkheden. Dan bent u voordelig uit en zit u er vanaf de verhuizing meteen warmpjes bij.

Delen via