Huis verbouwen? Vergeet deze vijf dingen niet

Een stel met bouwplaat

Een nieuwe badkamer, ruimere keuken of baby op komst. Wat de reden van uw verbouwing ook is, aan deze vijf dingen moet u zeker denken.

Bepaal hoeveel geld het mag kosten

Een verbouwing is leuk, maar ook kostbaar. Het is daarom slim om bij meerdere partijen een offerte op te vragen. Zo weet u precies hoeveel geld u kwijt bent, vóórdat u aan de verbouwing begint. Er zijn verschillende opties om uw verbouwing te financieren. Met spaargeld bijvoorbeeld. Heeft u onvoldoende saldo op uw spaarrekening? Dan is het afsluiten van een lening of het verhogen van uw hypotheek in sommige gevallen een mogelijkheid. Uw Zelfstandig Adviseur kan u hierin adviseren. Vergeet ook niet uit te zoeken of u vergunningen bij de gemeente moet aanvragen en of er regelgeving is waarmee u rekening moet houden.

Maak een haalbare planning

U bent van plan om de keuken te verbouwen. Maar de badkamer kan ook wel een opknapbeurt gebruiken. En eigenlijk is uw jongste kind volgend jaar wel toe aan een ruimere kamer. Wie eenmaal begint met verbouwingsplannen, ziet overal in huis opknapmogelijkheden. Heeft u geen zin om de komende jaren in een bouwput te wonen, of geld uit te geven dat u eigenlijk niet heeft? Maak dan voordat u begint een planning. Bedenk welke ruimte u als eerste aanpakt, hoe lang u daarmee bezig wilt zijn en wat het mag kosten.

Schakel hulptroepen in

Slopen, stuken, schilderen. Sommige echtgenoten kunnen alles. Maar woont u alleen of heeft u een partner met twee linkerhanden? Dan kan het slim zijn hulptroepen in te schakelen. Misschien heeft u een handige oom of vrienden die u graag willen helpen. Vraag eens rond in uw netwerk, het kan u veel geld besparen. Mocht het niet lukken iemand in uw eigen kring te vinden, dan kunt u altijd nog mensen inhuren.

Sluit de benodigde verzekeringen af

Niets is vervelender dan een conflict of schade tijdens de verbouwing. Behalve het feit dat u niet verzekerd bent misschien. Met een Rechtsbijstandverzekering voorkomt u ongeplande hoge kosten als u een juridisch conflict krijgt met bijvoorbeeld een leverancier of aannemer. Denk ook aan een opstalverzekering of CAR-verzekering.

Informeer de buren!

Gebonk op de muren ’s avonds laat, of een vrachtwagen die in de vroege uurtjes materiaal komt afleveren. De meeste verbouwingen brengen wat geluidsoverlast met zich mee. Vergeet daarom niet uw buren van tevoren te informeren. Als u even uitlegt wat u gaat doen en hoe lang dat gaat duren, hebben uw buren waarschijnlijk meer begrip voor de (tijdelijke) overlast. Het kan een hoop gezeur voorkomen.

Lees hier meer over duurzaam verbouwen

Delen via