In zeven stappen naar een koophuis

dame onderhandeld
Bieden op een droomwoning is voor veel mensen het spannendste deel van de huizenjacht. De vijf stappen van het eerste bod tot het koopcontract tekenen. Hoe gaat het in zijn werk – en hoe houdt u uw hoofd koel?

Stap 1: Bepaal hoeveel u kunt lenen

U wilt een bod op uw droomhuis doen. De belangrijkste vraag is: hoeveel u kunt lenen? Dan weet u hoe ver u kunt gaan met bieden. Maar minstens zo belangrijk is: tot hoever wílt u gaan? Want alleen u bepaalt hoeveel een huis u waard is. Dit bepalen is makkelijker als u zoveel mogelijk weet over de waarde van een huis en de huizen in de straat. Die informatie kunt u opvragen bij het Kadaster. Geen zin of tijd voor al dat uitzoekwerk? Laat de aankoop begeleiden door een aankoopmakelaar.

Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag om erachter te komen hoeveel u maximaal kunt lenen voor een woning. Hij of zij kent u immers en weet wat er bij u speelt. U kunt ook onze maximale hypotheektool online invullen (let op: de informatie in zo’n tool is puur oriënterend en geeft geen garantie).

Stap 2: Het adviesgesprek

U heeft het adviesgesprek voor- of nadat u het huis kocht. Maar als u uw hypotheekadviseur tijdig betrekt, kan hij of zij gedurende het hele traject meedenken. Uw adviseur kijkt bij verschillende aanbieders welke hypotheek het beste bij uw huidige situatie én toekomstplannen past.

Stap 3: Bieden & onderhandelen

U weet hoeveel uw droomhuis mag kosten en gaat uw eerste bod uitbrengen. Ga voorzichtig te werk, en houd wat slagen om de arm. Zo kunt u uw bod ‘onder voorbehoud’ doen om -onder bepaalde voorwaarden- onder de koop uit te kunnen.

De telefoon gaat: slecht nieuws, uw bod is niet geaccepteerd. Niet getreurd. Het komt niet vaak voor dat de verkoper een eerste bod accepteert. In plaats daarvan doet hij of zij een tegenbod. Het spel is begonnen. Let op: vanaf nu wordt het steeds moeilijker om het hoofd koel te houden. Houdt u bij een tweede, misschien wel derde of zelfs vierde bod vast aan uw plafond.

Stap 4: Het voorlopig koopcontract

Uw bod is inmiddels geaccepteerd. Gefeliciteerd! U tekent nu eerst het voorlopig koopcontract. Controleer deze goed. U heeft nog drie tot vijf dagen om zich te bedenken.

Stap 5: Taxeren

Nog zo’n regeldingetje: de taxatie. De hypotheekverstrekker wil precies weten hoeveel de woning waard is. Alleen dat bedrag kunt u lenen, als uw financiën het toelaten. Is de woning minder waard dan wat u heeft geboden, dan kunt u de woning kopen door het verschil uit eigen zak bij te betalen.

Stap 6: De hypotheekaanvraag

Uw adviseur regelt de hypotheekaanvraag voor u. U ontvangt van de geldverstrekker een 'rentereservering'. Dit betekent dat de rente vanaf dat moment voor u gereserveerd wordt voor een bepaalde periode. Daarnaast krijgt u een lijst van alle stukken die nodig zijn om uw aanvraag definitief te beoordelen. Denk aan een werkgeversverklaring, taxatierapport en voorlopig koopcontract. Zijn alle stukken akkoord? Dan krijgt u een bindende offerte. Als u deze ondertekent is de offerteaanvraag rond!

Stap 7: De overdracht!

Alles achter de rug? Dan is het tijd voor de overdracht. Dat is het moment waarop u de sleutel krijgt van uw nieuwe woning en officieel eigenaar wordt.  Dat doet u bij een notaris. In de meeste gevallen mag u zelf de notaris kiezen. Een rondje prijzen vergelijken kan dan de moeite waard zijn. De notaris maakt voor u de hypotheekakte en leveringsakte op. Als u daar uw handtekening onder zet, is het dan écht rond: de droomwoning is van u. Het genieten kan beginnen!

Lees hier meer over het hypotheekadvies

Delen via