Je huis een monument: 'Het wordt je hobby'

Je huis een monument: 'Het wordt je hobby'

Jan (61) en Monique (60) kochten in 1999 een statige maar vervallen woonboerderij in Overijssel. De restauratie was eind 2013 klaar, ruim veertien jaar na het tekenen van het koopcontract. Waarom dat zo lang geduurd heeft? 'Een rijksmonument opknappen vergt nu eenmaal wat tijd', zegt Jan laconiek.

Monique

In 1998 was ik in dienst bij de gemeente. We waren bezig om historische foto's van het dorp te verzamelen voor een expositie in de bibliotheek. Een fantastisch leuk project. Twee middagen per week ging ik langs bij senioren om oude fotoalbums door te struinen. Telkens viel me de prachtige grandeur van de boerderijen op! Daar is de wens ontstaan om er ooit zelf te wonen. Anderhalf jaar later hadden we er een gekocht.

Jan

De staat van de boerderij was werkelijk verschrikkelijk toen we het voor het eerst zagen. Het dak zakte in aan beide kanten, de vloeren waren instabiel en de wind waaide er dwars doorheen. Moet je dat willen? En dan was het ook nog eens een monument. Je zal er wel niks mee mogen doen, was mijn eerste gedachte.

Monique

Voor we het kochten hebben we veel gepraat, veel onderzoek gedaan. Hoe krijgen we het leefbaar en wat mogen we verbouwen? Ook na de aankoop zijn we continu in gesprek gebleven met betrokken ambtenaren en bouwexperts. Dan begrijp je elkaars argumenten beter.

Je moet niet vergeten dat de dorpsgemeenschap ook belanghebbend is. Dat kun je als iets vervelends zien, maar dat is het niet. De restauratie is een gezamenlijk doel. Wij zijn de geluksvogels die er mogen wonen. Zo zie ik het.

Jan

De renovatie is in meerdere fases uitgevoerd. Ik zeg wel dat het veertien jaar heeft geduurd, maar dat betekent echt niet dat we veertien jaar lang in een bouwput geleefd hebben. Na ongeveer anderhalf jaar zijn we er ingetrokken. Daarna breng je stukje bij beetje alles terug in de oorspronkelijke staat.

Dat kost allemaal wel iets meer tijd, zeker. De vergunningsaanvraag moet beoordeeld worden, je moet op zoek naar oude bouwmaterialen en vergeet ook niet dat je zelf steeds perfectionistischer wordt. De grootste beperkingen hebben we uiteindelijk onszelf opgelegd.

Monique

Daar ken ik wel een goed voorbeeld van: de boomgaard. Tot ver in de vorige eeuw hebben hier appelbomen gestaan. Ik wilde graag exact hetzelfde ras weer terug hebben. Dat is niet de weg van de minste weerstand.

Afgelopen voorjaar was ik aan het werk in de boomgaard en kreeg ik een heel mooi compliment van een oudere man die hier voorbij kwam. Hij zei dat het hier weer hetzelfde rook als vroeger. Hij kon het niet omschrijven, maar het was de geur. Dat deed hem echt wat. Daar ben ik wel trots op.

Jan

Ik zou je niet durven zeggen wat de restauratie in totaal gekost heeft, maar ga uit van een flinke som. Het is natuurlijk wel even wat anders dan een serre aanbouwen om lekker in de zon te kunnen liggen. Je huis wordt ook je hobby. Anderen knappen een klassieke auto op. Wij een boerderij.

Wilt u een monument kopen om in te wonen, of kiest u toch voor een meer ‘standaard’ woning? Neem contact op met een Zelfstandig Adviseur van RegioBank om vast te kunnen stellen wat in uw situatie de financiële mogelijkheden zijn.

Delen via