Nationale Hypotheekgarantie in 2021: zo werkt het

Huis met fiets ervoor
Als u een hypotheek wilt afsluiten, is het prettig als dat kan met Nationale Hypotheekgarantie. Niet alleen krijgt u dan bescherming als u buiten uw schuld de lasten niet meer kunt betalen, u ontvangt ook een fikse korting op uw hypotheekrente. Een hypotheek met NHG is wel aan een maximum gebonden.

Wat is de maximale koopsom voor een huis met NHG in 2020?

In 2021 mag een huis maximaal € 325.000 kosten om een hypotheek met NHG te krijgen. Dat is 100% van de woningwaarde (koopsom of taxatiewaarde: het laagste bedrag geldt). Er is één uitzondering. Als u van plan bent om energiebesparende maatregelen te installeren in uw nieuwe huis, dan kunt u een hogere NHG-hypotheek krijgen: maximaal € 344.500 (106% van de woningwaarde van uw nieuwe huis).

De kosten voor NHG dalen iets

Sluit u een hypotheek met NHG, dan betaalt u daarvoor een premie. In 2020 betaalt u eenmalig 0,7% over het totale hypotheekbedrag. Dat bedrag mag u overigens aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting. Behalve de financiële bescherming krijgt u van de hypotheekverstrekkers ook een rentekorting op een hypotheek met NHG. Uw Zelfstandig Adviseur kan u daar alles over vertellen.

Wat houdt de NHG ook alweer in?

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) biedt u financiële bescherming als u buiten uw schuld om de woonlasten niet meer kunt dragen. Bijvoorbeeld door onvrijwillige werkloosheid, wanneer u arbeidsongeschikt raakt of als u gaat scheiden.

De financiële bescherming kan inhouden dat uw schuld wordt teruggebracht tot een niveau waarop u de maandelijkse lasten wél kunt dragen. Als in een uiterste geval het huis gedwongen wordt verkocht met verlies, dan betaalt de NHG dat verlies aan de geldverstrekker. Als geldlener houdt u dus minder restschuld over.

Meer lezen over de NHG? Kijk op www.nhg.nl.

Lees hier meer over uw huis & hypotheek

Delen via