Hypotheek voor ouderen

Wil je op latere leeftijd een (nieuw) huis kopen? Of wil je je hypotheek oversluiten? Dan vraag je je vast af of dit mogelijk is en of er voorwaarden aan verbonden zijn. Wij vertellen je er alles over. Ook op oudere leeftijd is er meer mogelijk dan je denkt.

Tot welke leeftijd kun je een hypotheek krijgen?

Het goede nieuws is dat er geen maximale leeftijd verbonden is aan het aanvragen van een hypotheek. Dit betekent in de praktijk helaas niet dat je altijd een hypotheek krijgt. Er zijn een aantal voorwaarden waar hypotheekverstrekkers naar kijken. Bijvoorbeeld het moment dat je met pensioen gaat of ging. Of wat je inkomen is tot aan je pensioendatum.  

Hypotheek en pensioeninkomen

Bij de meeste hypotheekaanvragen kijkt de hypotheekverstrekker naar de hoogte van het loon of inkomen. Nader je de pensioengerechtigde leeftijd? Dan kijkt de verstrekker verder dan inkomen alleen. Er is dan een verband tussen je maximale hypotheek en je pensioeninkomen. De hoogte van je opgebouwde pensioen is dan van belang, maar ook wanneer je met pensioen gaat. Vanaf 10 jaar voor je AOW gerechtigde leeftijd toetsen we je inkomen op basis van je pensioeninkomen.

Je gaat binnen nu en 10 jaar nog niet met pensioen

Je bent niet ouder dan 57 jaar en je gaat in ieder geval binnen nu en 10 jaar nog niet met pensioen. In dit geval is er geen verschil, voor jou gelden dezelfde voorwaarden als voor iedereen. Het belangrijkste is de hoogte van je inkomen, de waarde van de woning en het rentepercentage. Maar je zelfstandig adviseur kijkt naar meerdere zaken.

Bereken je maximale hypotheek

Je gaat binnen nu en 10 jaar met pensioen

Je bereikt binnen nu en 10 jaar de AOW-leeftijd. In dit geval nemen we ook je pensioeninkomen mee in de berekening. Zo weet je of je de hypotheek na je pensioen kunt blijven betalen. Vaak is dit pensioeninkomen lager dan je huidige inkomen. Je maximale hypotheek kan hierdoor lager uitvallen. Of het betekent dat je voordat je met pensioen gaat een gedeelte van de hypotheek versneld aflost.  

De hypotheekregels zijn aangepast voor senioren. We mogen nu kijken naar je daadwerkelijke maandlasten na je pensioen bij het bepalen van je maximale hypotheek. Kun je deze betalen? Dan kun je misschien wel dat huis kopen dat eerder onbereikbaar was. Of je kunt je hypotheek oversluiten. De ruimere regels gelden voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en zonder. De voorwaarden bij een hypotheek met NHG zijn wel anders.

Wil je weten wat de ruimere regelingen voor je betekenen? Ga dan vooral langs bij je zelfstandig adviseur voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Je bent al met pensioen

Ben je gepensioneerd? Je pensioeninkomen is dan je vaste inkomen. Ook hier maken we gebruik van de ruimere hypotheekregels. We kijken naar de werkelijke maandlasten en of je die lange tijd kunt betalen. Je adviseur kan je hier meer over vertellen. Je pensioeninkomen staat in principe vast. Dat betekent dat we hier rekening mee kunnen houden bij de beoordeling en dat geeft zekerheid. Als je pensioeninkomen niet vaststaat, vraag dan je adviseur naar de mogelijkheden.

Maximale hypotheek berekenen met pensioeninkomen 

Als een hypotheekadviseur een rekensom maakt om het hypotheekbedrag te berekenen, kijkt hij naar het bruto-inkomen. Inkomen uit pensioen is bruto meestal lager dan brutoloon.

Het verschil tussen een hypotheek voor senioren en een normale hypotheek 

Is een hypotheek anders als je deze op latere leeftijd afsluit? Het antwoord hierop is: nee. Het verschil zit in de voorwaarden voor het verkrijgen van de hypotheek. Vanaf 10 jaar voordat je met pensioen gaat, nemen we je pensioeninkomen en de daadwerkelijke maandlasten na je pensionering mee, bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Naast de waarde van de woning, uiteraard.

Looptijd van een hypotheek voor senioren

De looptijd van een hypotheek voor ouderen is hetzelfde als voor jongere mensen. Dit is maximaal 30 jaar.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Als je een nieuwe hypotheek afsluit met of zonder NHG, is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet verplicht.

Sparen voor mijn pensioen of hypotheek aflossen?

Daar is helaas geen eenduidig antwoord op en afhankelijk van je eigen financiële situatie. Denk aan het soort hypotheek dat je hebt, het bedrag dat je tussentijds mag aflossen zonder vergoeding en je verwachte pensioeninkomen. Bespreek vooral met je zelfstandig adviseur wat voor je gunstig is.

Hypotheekadvies op latere leeftijd nodig?

Maak gerust een afspraak met je zelfstandig adviseur bij jou in de buurt. Jullie bespreken samen je situatie en kijken wat handig is. Voor dit advies rekent je adviseur advieskosten.

Ik wil een afspraak maken