Verbouwing? Zo blijft u binnen budget

Zij stonden rood tijdens de verbouwing, maar bleven wel binnen budget

Wouter (33) en Carolien (29) zijn geboren doe-het-zelvers. Ze hadden geen groot budget om te verbouwen, maar kunnen wel fantastisch goed klussen. Om de vaart in de verbouwing te houden, stonden ze tijdelijk even rood op hun betaalrekening. Wouter en Carolien maakten zich er echter geen zorgen over.

Wouter

Het huis is van een alleenstaande vrouw geweest. Die heeft hier bijna veertig jaar gewoond, waarvan de laatste zestien alleen. Zij heeft nooit veel aan de woning gedaan. Ik zeg wel eens dat je hier zo een aflevering van 'Toen was geluk heel gewoon' had kunnen opnemen. Zo zag het eruit.

Carolien

Het was precies waar we naar op zoek waren. We hadden geen groot budget, maar we kunnen wel werken. Ik ben meer van de kwast en de schuurmachine, Wouter is van het grovere werk. Toen we de sleutel kregen, kon hij gelukkig vier weken vrij krijgen. Wouter is meteen gaan slopen.

Wouter

Met de hulp van vrienden en collega's hoor. Die zijn hier zoveel komen helpen in de beginperiode. Dat heb je ook nodig, omdat je zelf veel meer weg bent dan je eigenlijk wil. Om de haverklap sta je weer in een keukenzaak, bouwmarkt of sanitairwinkel. Zoveel keuzes om te maken.

Carolien

Ik heb het budget bewaakt, dat was een taak van mij. Hoe dat ging? Met passen en meten. Wanneer moeten we wat betalen? De keuken heeft een aanbetaling nodig, er zijn altijd onverwachte uitgaven en we maakten inschattingsfouten. Uiteindelijk zijn we zelfs binnen het budget gebleven, al hebben we tussendoor wel even rood gestaan.

Ik krijg een 13e maand uitbetaald in december en in januari zouden we een schenking krijgen van Wouters ouders. Half december was het geld op, dus toen hebben we kort rood gestaan. We leven vrij zuinig, dus ik kon daar niet echt mee zitten.

Wouter

Je had het rood staan wel kunnen voorkomen, denk ik, maar dan had de verbouwing tijdelijk stilgelegen. Dat wilden we allebei niet.

Carolien

Na het klussen sliepen we bij de ouders van Wouter, die wonen hier ook in het dorp. Ontzettend lief dat het kon, maar het is geen ideale situatie. Ik ging elke dag vroeg naar mijn werk en na afloop meteen door naar ons huis om weer de handen uit de mouwen te steken. Mijn schoonouders zag ik zelden, ondanks dat we in hun huis woonden.

Wouter

Je gaat wel echt van een huis houden. Je hebt er nog geen nacht geslapen, maar elk hoekje en elk kiertje is op een gegeven moment bekend.

Carolien

We hebben in totaal vier maanden verbouwd en ongeveer € 16.000 uitgegeven. We hadden ongeveer € 17.500 begroot. Dan denk ik dat we het niet gek gedaan hebben.

Heeft u onverwachte uitgaven? Voor zulke momenten kunt u bij RegioBank Roodstand op uw betaalrekening aanvragen. Als u tijdelijk extra geld nodig heeft, kan dat tot € 2.500. Lees meer over Roodstand en de voorwaarden.

Lees hier meer over duurzaam verbouwen

Delen via