Verbouwing financieren met een extra hypotheek?

Wil je je huis opknappen met een verbouwing? Verbouwen is een goed idee, maar ook kostbaar. Het benodigde geld heb je misschien niet direct beschikbaar. Maar er zijn meer manieren: je kunt je verbouwing financieren met een tweede hypotheek, met een lening buiten je eigen hypotheek of met je opgebouwde spaargeld. We vertellen je op deze pagina meer over een extra hypotheek en andere mogelijkheden voor het realiseren van je bouwplannen.  

Tweede of extra hypotheek afsluiten

Je kunt onder voorwaarden je hypotheek verhogen door een tweede hypotheek af te sluiten. Zo is het belangrijk dat je de hogere maandlasten kunt betalen. Je leent in dit geval extra geld van de bank, tot maximaal 100% van de marktwaarde na de verbouwing. Bij een verduurzaming kun je extra lenen: tot 106% van de marktwaarde na de verbouwing. Voor een tweede hypotheek moet je huis dus al overwaarde hebben of meer waard worden na de verbouwing of verduurzaming. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek hoort een bezoek aan de notaris erbij.  

Kosten voor een tweede hypotheek

Je betaalt voor een tweede hypotheek advies- en taxatiekosten. Daarnaast betaal je voor de inschrijving bij de notaris.

De verbouwing financieren vanuit een bouwdepot

Bij een tweede hypotheek komt het extra geld dat je leent in een bouwdepot. Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening met het deel van het hypotheekbedrag dat je leent voor de verbouwing van je huis. Hieruit betaal je de rekeningen voor het verbouwen.

Je hypotheek verhogen voor het opknappen van de tuin?

Je kunt een extra hypotheek onder voorwaarden ook afsluiten voor het opknappen van je tuin. Zo moet het opknappen bijdragen aan een verbetering van de waarde van je huis.

Alles over een bouwdepot

Lees de spelregels van het bouwdepot

Hoeveel kun je lenen voor het verbouwen?

Hoe hoog mag het bouwdepot zijn? Je mag dus niet meer dan 100% van de marktwaarde van je woning lenen en bij een verduurzaming 106%. Maar natuurlijk kijken we ook naar je inkomen. Benieuwd naar wat je kunt lenen?

Bereken je maximale hypotheek

Zijn de kosten aftrekbaar?

Je kunt bij een verbouwing of verduurzaming van de eigen woning de eenmalige kosten en de hypotheekrente onder voorwaarden aftrekken bij je belastingaangifte. Zo moet je woning je hoofdverblijf zijn, moet je de nieuwe hypotheek binnen 30 jaar aflossen en moet je het bouwdepot koppelen aan een lineaire of annuïteitenhypotheek. Dus geen aflossingsvrije hypotheek.

Je hypotheek onderhands verhogen voor een verbouwing 

Heb je bij het afsluiten van je hypotheek gekozen voor een hogere inschrijving? Dan kun je zonder notaris je hypotheek verhogen voor je verbouwing. Dat bespaart kosten. Je moet wel aan de normen voldoen en de extra lasten kunnen betalen. En houd wel rekening met de bijkomende kosten voor advies en taxatie. Dit kan tot het maximale bedrag van je hypotheekinschrijving. Als je ervoor kiest om je hypotheek te verhogen voor je verbouwing, stijgen je maandlasten.  

Wil je je RegioBank-hypotheek onderhands verhogen voor een verbouwing? Maak een afspraak met je hypotheekadviseur.

Extra geld lenen voor een verbouwing 

Voor een tweede hypotheek gelden strenge regels en voorwaarden. Daardoor kan je geleende bedrag lager uitvallen dan gehoopt. Of je kunt helemaal geen tweede hypotheek aangaan. Je kunt ook extra geld lenen voor de verbouwing via een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Deze leningen kun je aangaan bij een bank of gespecialiseerde geldverstrekker.  

De rente op dit type leningen is aanzienlijk hoger dan op een hypotheek. Maar omdat de looptijd vaak veel korter is, kan een lening qua totale kosten ook aantrekkelijk zijn. Zoek dit goed uit voordat je extra geld wilt lenen voor een verbouwing.  

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening ontvang je een geldbedrag met een vaste rente en looptijd. Het voordeel hiervan is dat de voorwaarden vooraf volledig duidelijk zijn. Je weet precies wanneer je de lening hebt afgelost en wat de lening je in totaal kost.  Een persoonlijke lening is aftrekbaar van de belasting.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft een variabele rente die tijdens de looptijd kan veranderen. Ook kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Je spreekt vooraf een maximumbedrag af. Binnen dat maximumbedrag mag je op elk moment geld opnemen. Je betaalt alleen rente over het deel dat je daadwerkelijk opneemt. Een doorlopend krediet is niet aftrekbaar van de belasting.

Verbouwing financieren met overwaarde 

Misschien hoef je geen extra geld te lenen voor je project. Het is mogelijk om je verbouwing te financieren met overwaarde. Als de huidige marktwaarde van je huis hoger is dan je hypotheek, heb je overwaarde. Dit verschil kun je inzetten voor je verbouwing.  

Allereerst moet je de verkoopwaarde van je huis weten. Dat kan door een nieuwe taxatie. Volgens de regels mag je tot 100% van de waarde financieren met een hypotheek. Als de waarde van je huis bijvoorbeeld met € 30.000 is gestegen, kun je je verbouwing misschien financieren met deze overwaarde. Dit kun je met je hypotheekverstrekker of zelfstandig adviseur van RegioBank bespreken.   

Verbouwing financieren met hypotheek of eigen spaargeld

Heb je een flink bedrag aan spaargeld op je rekening staan? En twijfel je of het voordeliger is je verbouwing te financieren met een tweede hypotheek of met dit eigen spaargeld? In het algemeen is spaargeld gebruiken voordeliger. Je betaalt geen rente of advieskosten. Zeker nu de rente op spaargeld laag is, is het aanhouden van spaartegoed niet erg voordelig. Helemaal als je spaartegoed zo hoog is dat je er vermogensbelasting over moet betalen.  

Het is dus in vrijwel alle scenario’s beter om je verbouwing te financieren met je eigen spaargeld in plaats van een hypotheek of lening. Maar: zorg dat je een deel van je spaargeld achter de hand houdt als buffer voor onvoorziene uitgaven.   

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Je hypotheek verhogen: hoe werkt dat?

Meer over een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van de hypotheek die bij je past.