Hypotheekgesprek


Welke hypotheekvormen zijn er en welke past bij je? Hoeveel kun je lenen en welke maandlasten horen daarbij? In een hypotheekgesprek bespreek je met een adviseur de mogelijkheden voor het kopen van een huis.

Het belang van een hypotheekgesprek

Als je serieus op zoek gaat naar een koophuis, is het verstandig om te starten met een hypotheekgesprek:

  • Je weet meteen of je dat droomhuis kunt betalen: een hypotheekadviseur heeft een uitgebreide rekentool, waarmee hij of zij een veel preciezere berekening maakt dan de online rekentools doen. Daarnaast weet de adviseur alles van schenkingen door ouders of grootouders.
  • Je verliest geen kostbare tijd: als je al aan het begin weet hoeveel je kunt lenen, kun je sneller een passend bod doen.
  • Je regelt de hypotheek sneller: dankzij het eerste hypotheekgesprek heeft je adviseur minder voorwerk en kan hij -na het verzamelen van een aantal verplichte bewijsstukken- de hypotheekaanvraag sneller indienen.

Tip: eerste hypotheekgesprek? Ga samen

Tijdens een hypotheekgesprek komt er veel informatie op je af. Koop je je eerste huis, dan is het fijn om samen te gaan, want twee horen meer dan één. Natuurlijk is het helemaal fijn om iemand mee te nemen die al vaker een hypotheek afsloot. Neem je je vader of moeder mee, dan kunnen jullie met de adviseur bespreken hoe je met financiële steun je droomhuis betaalbaar maakt.

Hypotheekgesprek voorbereiden

Hoe beter je het hypotheekgesprek voorbereidt, hoe meer je uit het gesprek met je hypotheekadviseur kunt halen. Enkele tips om je hypotheekgesprek voor te bereiden:

1. Zorg voor inzicht in je inkomsten en uitgaven

Voor een goed advies hebben we een duidelijk beeld nodig van je inkomsten en uitgaven. Ook spaargeld en ander vermogen, een studieschuld of overige leningen zijn van belang. Zet zelf vooraf je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij. Denk hierbij aan de vaste lasten, zoals de zorgverzekering en de boodschappen, maar ook aan uitgaven voor bijvoorbeeld vakanties of hobby's. Hoe beter je weet wat er maandelijks in- en uitgaat, hoe beter je weet welke ruimte je hebt voor je woonlasten.

2. Verzamel de documenten die je nodig hebt

Bij een inzicht van je inkomsten en uitgaven, horen ook wat officiële documenten. In een eerste gesprek komen we met alleen je loonstrook of jaaropgave al een heel eind. Maar het is natuurlijk wel handig om alles direct bij de hand te hebben. Denk aan deze documenten bij de voorbereiding op je hypotheekgesprek:

  • De meest recente loonstrook en jaaropgave.
  • Pensioengegevens (zie bijvoorbeeld mijnpensioenoverzicht.nl).
  • De meest recente aangifte inkomstenbelasting.
  • Een rekenafschrift van de spaarrekening(en).
  • Opgave van beleggingen.
  • Overzicht van studieschuld en andere leningen.

Tip: staat je Burger Service Nummer (BSN) op een document dat je bij ons aanlevert voor de hypotheek? Streep dat door, zodat het onleesbaar is. Gebruik eventueel de gratis KopieID app om een veilige kopie te maken van je identiteitsbewijs.

3. Lees alvast over de hypotheekvormen die er zijn

Hypotheken zijn er in vele soorten en maten. Ga je voor lage maandlasten of wil je juist snel zo veel mogelijk aflossen? Wil je zekerheid op lange termijn of kies je voor een variabele rente? Hoeveel spaargeld kun je inleggen en tot hoeveel extra wil je kunnen aflossen? Je kunt alvast de hypotheekvormen bekijken en bedenken wat je belangrijk vindt.

4. Denk na over de toekomst

Een hypotheek is een beslissing voor de lange termijn, tot wel 30 jaar. Het helpt als je wat grote lijnen kunt uitstippelen voor deze jaren. Heb je een kinderwens? Wil je vervroegd met pensioen? Wil je meer of minder gaan werken? Hoe lang denk je in dit huis te blijven wonen? Dit soort vragen zullen we met je bespreken tijdens het hypotheekadviesgesprek. Handig als je hier vooraf al over nagedacht hebt.

5. Denk na over extra kosten voor onderhoud of verbouwingen

Van klushuis tot nieuwbouwwoning: ieder huis brengt kosten met zich mee. Denk vooraf na over verwacht én onverwacht onderhoud als je al een huis op het oog hebt. Misschien wil je bovendien nog verbouwen. Houd je naast je maandlasten voldoende geld over om deze kosten te dragen?

6. Overweeg de risico's

Wat de plannen ook zijn, soms loopt het leven anders. Mocht je inkomen flink terugvallen, bijvoorbeeld omdat je je baan verliest of langdurig ziek bent, dan wil je niet direct hoeven te verhuizen. Hier kun je jezelf tegen verzekeren. Koop je samen met je partner? Dan is het belangrijk dat jullie ook nadenken over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid of overlijden van één van beiden. Het is prettig om te weten dat de achterblijver zich in dat geval geen zorgen over de hypotheek hoeft te maken.

7. Vraag om duidelijkheid

Vóór je adviestraject van start gaat, ontvang je een dienstverleningsdocument. Hierin staat helder omschreven wat we voor je zullen regelen. Ook de kosten van het hypotheekadvies staan hierin aangegeven. Deze verschillen per adviseur. Lees dit document goed door en vraag door als je iets niet begrijpt. Voel jezelf niet verplicht te doen alsof alles duidelijk is. We leggen je graag uit hoe een bepaalde hypotheekvorm of rentevaste periode in elkaar steekt.

Hypotheekgesprek: verschil tussen oriëntatie- en adviesgesprek

In principe start je met een vrijblijvend én gratis oriëntatiegesprek. Je bespreekt je situatie en je wensen met je hypotheekadviseur. Je adviseur berekent hoeveel je ongeveer kunt lenen en tegen welke maandlasten.

Heb je een huis op het oog? Dan vindt het adviesgesprek plaats. Je bekijkt dan met je adviseur of het huis echt haalbaar is en welke hypotheek past in jouw situatie.

Tip: bekijk ons overzicht van wat jij doet en wat je adviseur doet voor het oriëntatie- en adviesgesprek.

Vrijblijvend hypotheekgesprek aanvragen

Ga je op zoek naar een (ander) koophuis? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak voor een hypotheekgesprek bij je in de buurt.

  • Een gratis én vrijblijvend oriëntatiegesprek met een adviseur naar keuze, bij je in de buurt
  • Onafhankelijke hypotheekadviseurs die meerdere aanbieders en voorwaarden voor je vergelijken
  • Deskundige hypotheekadviseurs die bekend zijn in de regio en echt met je meedenken

Afspraak maken

Meer informatie over wonen en je hypotheek

Je eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen