Verhuisd? Zo maakt u snel contact met uw buren

Verhuisd Zo maak je snel contact met je buren

Verhuizen naar een nieuwe buurt. Dat betekent naast een heleboel geregel en gesjouw ook: nieuwe buren. En u woont nog jaren naast hen. Dit zijn de mensen waar u uw planten aan toevertrouwt als u op vakantie bent en die de reservesleutel van uw huis bewaren. Goed contact is daarom waardevol. Maar hoe pakt u dat aan?

1. Stel u voor

Onbekend maakt onbemind, dus een kennismaking met uw directe buren is de eerste stap naar een goed contact. Het is handig om direct telefoonnummers uit te wisselen, zodat je elkaar makkelijk kunt bereiken. En als u er dan toch bent: vraag wanneer het vuilnis wordt opgehaald, of er oud papier wordt verzameld en waar de dichtstbijzijnde supermarkt is. Zijn ze niet thuis? Doe dan een kaartje in de bus.

2. Open uw huis

Verhuizing afgerond? Tijd voor ontspanning. Nodig de buurt uit voor een housewarming of gezamenlijke kennismaking. Dat kan uitbundig, bijvoorbeeld met een barbecue, maar een rondje koffie en taart volstaat ook. Zo’n feestje is ook een gelijk een goede gelegenheid om onderlinge verhoudingen een beetje in te schatten. Houd het bij buurtgenoten, zonder afleiding van vrienden en familie. Zo laat u zien dat u graag in de buurt opgenomen wordt.

3. Maak uzelf nuttig

Laat zien wat u in huis heeft. Bent u handig met de computer? Of heel goed in belastingformulieren invullen? U heeft vast wel een vaardigheid waarmee u uw buurtgenoten kunt helpen. Dat soort hulp wordt enorm gewaardeerd. De kans is bovendien groot dat uw buren graag iets voor u terugdoen.

4. Wees actief in de wijk

De wijkvereniging, een wandelclub, de sportschool: er worden ongetwijfeld al veel activiteiten georganiseerd in uw buurt. Sluit u erbij aan of neem het initiatief tot een club als uw hobby nog niet vertegenwoordigd is. Er zijn vast genoeg buurtbewoners die samen willen koken, pottenbakken of knutselen.

5. Leer de lokale gebruiken

Een buurt is net een kleine samenleving. Wil je er in kunnen opgaan, dan kan het verstandig zijn de gebruiken te leren kennen. Zijn er bijvoorbeeld ongeschreven parkeerregels? Verjaardagsrituelen? Is maaien op zondag bijvoorbeeld ongepast? Of kunt u een paar woordjes dialect aanleren? Het is misschien niet nodig er helemaal in mee te gaan, maar het respecteren van lokale gebruiken kan veel ergernis voorkomen.

Lees hier meer over fijn wonen in de buurt

Delen via