Vind uw droomhuis met deze checklist

to do list
Droomt u van een nieuw huis? Zet dan eerst eens uw woonwensen op een rij. Waar moet het huis (minimaal) aan voldoen, in welke omgeving wilt u wonen, hoe duur mag het huis zijn en hoe hoog de hypotheek? Een checklist helpt!

1.      Op droomhuizenjacht

Wat voor soort woning zoekt u? Een appartement, of juist een twee-onder-een kap woning? In de stad, of liever in een lieflijk dorp(je)? Als u weet wat u wilt, dan is het tijd om op huizenjacht te gaan. Op internet is er genoeg te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op funda.nl of Jaap.nl.

2.      Met of zonder makelaar?

Een aankoopmakelaar kan handig zijn. Hij of zij gaat voor u op zoek naar een woning die bij u past en helpt u ook met de onderhandeling. Natuurlijk zit hier wel een prijskaartje aan. U kunt er ook voor kiezen om alles zelf te regelen. Zorg dan wel dat u een goed beeld heeft van wat de woning waard is. U kunt een indruk krijgen van de mogelijke waarde, door de WOZ-waarde te checken. De daadwerkelijke waarde van de woning kan echter alleen worden vastgesteld door een taxateur.

3.      Klaar voor de bezichtiging

Heeft u uw mogelijke droompaleis gevonden? Plan dan snel een bezichtiging om te kijken of het huis echt aan al uw wensen voldoet. En hoe de staat van de woning is. Ziet u vochtplekken? Is de woning geïsoleerd en voorzien van dubbel glas? Hoe ziet het schilderwerk eruit? Wat is de staat van de cv-ketel en elektra? Is er voldoende lichtinval en hoe is de ligging van de woning en tuin ten opzichte van de zon? Hoe is de staat van het sanitair en de keuken?

4. Check de omgeving

Is er in de directe omgeving van uw mogelijke nieuwe woning voldoende ruimte om te parkeren? Hoe is de toegang tot openbaar vervoer? Zijn er voldoende faciliteiten, zoals een supermarkt, apotheek, huisarts of school? Is de buurt rustig en veilig genoeg? Is er geen overlast van verkeer of bijvoorbeeld hangjongeren?

5. Check de prijs

Controleer als u een huis gaat bezichtigen ook hoe lang deze al te koop staat. Is de vraagprijs al eens gedaald? En staan er soortgelijke woningen in dezelfde buurt te koop? Wat is de vraagprijs van deze woningen?

6. Check de hypotheek

Heeft u uw perfecte huis gevonden? Dan is het handig om te weten wat u maximaal kunt lenen in uw situatie. Wilt u precies weten wat uw mogelijkheden zijn en wat u maximaal kunt lenen? Vraag vrijblijvend een hypotheekori├źntatiegesprek aan bij een Zelfstandig Adviseur.

Vind uw Zelfstandig Adviseur

Delen via