Welke samenlevingsvorm kiest u?

samenwonen_1200
Het is zover: u gaat samenwonen. Het begin van lekker samen bankhangen, romantische dinertjes en wennen aan elkaars gewoontes. Maar hoe zit het met de financiën?

Zorg dat u en uw partner goede afspraken maken over geld. Bij sommige samenlevingsvormen zijn die afspraken automatisch juridisch vastgelegd, maar bij andere niet. Kies de vorm die het best bij u past. We zetten op een rij wat u kunt doen.

Doe niets

De makkelijkste keuze is niets regelen. U staat dan op hetzelfde adres ingeschreven als uw partner, maar er is niets officieel vastgelegd. U hebt dus geen verplichtingen aan elkaar. Maar let op: misschien wel aan de Belastingdienst. Als u een gezamenlijke huishouding voert, kán dat gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor de hoogte van eventuele toeslagen of uitkeringen. Overigens kunt u -onder voorwaarden- wel fiscale partners te zijn.  

Sluit een samenlevingscontract

Hoe verdeelt u de lasten en wie krijgt wat, mocht u toch uit elkaar gaan? Die informatie staat in een samenlevingscontract. Wat er precies in staat, bepaalt u trouwens zelf, niets is wettelijk verplicht. Maar áls u zo’n contract afsluit, is het handig om er bijvoorbeeld in te zetten hoe u de kosten verdeelt van de huur of hypotheek, de vaste lasten en de boodschappen. En natuurlijk hoe u gezamenlijke bezittingen verdeelt als het misloopt. Verstandig dus, als u samen een koopwoning en/of kinderen heeft. Is dit contract vastgelegd bij een notaris? Dan wordt u automatisch fiscale partners.

Registreer uw partnerschap

Geregistreerd partnerschap is een stapje verder dan een samenlevingscontract. U bent officieel samen, dus bent elkaars erfgenaam en hebt recht op elkaars pensioen dat u tijdens uw partnerschap opbouwt. Juridisch zijn er vrijwel geen verschillen tussen het geregistreerd partnerschap en trouwen. En als geregistreerde partners kunt u altijd op een later moment alsnog voor trouwen kiezen. Willen u en uw partner uit elkaar, dan kan dat zonder tussenkomst van de rechter, tenzij u samen minderjarige kinderen heeft. U moet dan samen het verzoek tot ontbinden indienen bij een advocaat of notaris.

Trouw met elkaar

In aanwezigheid van al uw vrienden en familie elkaar het ja-woord geven: voor veel mensen is dat het ideale plaatje. Bovendien: een uitgebreid diner, mooi feestje en als het meezit een huwelijksreis. Het huwelijk brengt interessante extraatjes met zich mee. Als u trouwt, bent u automatisch juridisch aan elkaar verbonden. Per 1 januari 2018 geldt er wel een beperkte gemeenschap van goederen. Een belangrijk verschil met het geregistreerd partnerschap is dat er altijd een rechter aan te pas moet komen als u wilt scheiden.

Een goed begin…

Wat uw keuze ook is: zorg dat u goede afspraken maakt. Is dat eenmaal geregeld, dan kan het feest beginnen. Op naar een leven lang samen.

Delen via