Zes vragen die u moet stellen op Open Huizen Dag

stel bekijkt huis

Op zoek naar een koophuis? Dan staat de Open Huizen Dag van 6 oktober 2018 natuurlijk allang in uw agenda. Die dag kunt u meerdere huizen bezichtigen én vragen stellen aan de verkoper of makelaar. Met deze vragen krijgt u de onderste steen boven.

Hoe lang staat het huis al te koop?

Op Funda kunt u zien hoe lang een huis aangeboden wordt. Maar soms wordt een huis opnieuw geplaatst. Dan lijkt het alsof het pas een paar weken in de verkoop is, terwijl het al jaren op een nieuwe eigenaar wacht. Daarom is het goed om deze vraag aan de verkoper te stellen. Hoe langer het huis te koop staat, hoe beter uw onderhandelingspositie.

Waarom verkoopt u het huis?

Een baan aan de andere kant van het land, gezinsuitbreiding, een scheiding; er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand van zijn huis af wil. Probeer die reden altijd te achterhalen. Zo kunt u inschatten of de verkoper haast heeft of niet. Misschien heeft hij zelfs al een nieuw huis gekocht. Dat komt uw onderhandelingspositie ten goede.

Hoe lang heeft u hier gewoond?

Als de verkoper maar even in het huis heeft gewoond, wilt u natuurlijk wel weten waarom. Informeer ook of eerdere bewoners snel zijn vertrokken. Dat kan betekenen dat er iets mis is met het huis of in de buurt. En daar zit u ook niet op te wachten. Ook slim: knoop een praatje aan met de buren.

Heeft u nog iets verbouwd?

Zit er net een nieuwe keuken in het huis, of is onlangs al het houtwerk geschilderd? Dat soort dingen zijn goed om te weten, want ze betekenen dat u zich er voorlopig niet druk om hoeft te maken. Mogelijk is de cv-ketel wel bijna aan vervanging toe. Dit kunt u meewegen in uw openingsbod.

Welke gebreken heeft de woning?

Als u de makelaar of verkopende partij vraagt: ‘Zijn er gebreken waar ik vanaf moet weten?’, dan zijn ze verplicht dit te melden. Andersom heeft u ook de plicht om het te onderzoeken. Let op vochtplekken, scheuren in muren en kijk of ramen en deuren goed sluiten. Ziet u iets? Vraag dan naar de oorzaak. Als er achteraf gebreken aan het licht komen, moet u kunnen aantonen dat u aan uw onderzoeksplicht heeft voldaan.

Zijn er meer geïnteresseerden?

Verliefd geworden op het huis? Reageer dan vooral niet te uitbundig. Dat is niet handig voor uw onderhandelingspositie. Informeer wel naar het vervolg. Zijn er meerdere kapers op de kust, of heeft u nog alle tijd voor een tweede bezichtiging, een bouwkundige keuring en een hypotheekgesprek?