Zo maakt u afspraken over kleed- en belgeld

Zo maakt u afspraken over kleed- en belgeld
En dan is uw kind opeens een puber. Die op eigen benen wil staan. Met een eigen mobiel en  die liever zelf kleding willen kopen. Dan is het invoeren van kleed- en/of bel geld een goed idee. Bespreek samen wie wat betaalt. Het klinkt misschien een beetje suf om alles te bespreken. Toch is het voor uw kind lekker als dit duidelijk is. En voor u ook, krijgt u minder discussie zodra uw kind op pad gaat.

Tip voor kleedgeld

Kijk in de kledingkast van uw kind en denk ook aan de kapstok en het schoenenrek. Dan komt u vanzelf de winterjas, sjaal, handschoenen, sportkleding, schoolgympen en het ondergoed tegen. Dit zijn namelijk de onderdelen van een garderobe waar vaak twijfels over zijn wie het betaalt. Denk ook aan dure merkkleding. Mag uw kind het kleedgeld uitgeven zoals hij of zij dat zelf wil?

Tip voor bel geld

Kijk naar de belkosten die u zelf afgelopen jaren heeft gemaakt voor uw kind. Abonnement, extra kosten buiten de bundel, schade, vervanging. Dan weet u precies hoeveel bel geld uw kind nodig heeft. En wie betaalt schade of diefstal? Spreek ook meteen af wie de opbrengst krijgt als een mobiel wordt doorverkocht.

Het helpt uw kind om zakgeld, bel geld en kleedgeld los van elkaar te zien. Het zijn potjes voor verschillende doelen met verschillende afspraken. Hiermee leert u uw kind meteen ook om te budgetteren. Toch weer mooi meegenomen voor later.