
Eerste hulp bij praten met pubers
Een gesprek voeren met uw tiener is misschien niet altijd makkelijk, maar zeker het proberen waard. Enkele tips:
- Verplaats u in de belevingswereld van uw kind zodat u niet boven, maar naast uw kind staat.
- Stel vragen. Door vragen te stellen, weet uw kind dat u geïnteresseerd bent in zijn of haar leven. En ja, soms krijgt u kortere antwoorden dan gehoopt. Dat hoort ook bij pubers.
- Deel eigen ervaringen over omgaan met geld – ook als u fouten maakt.
- Voorkom dat jullie tijdens een gesprek worden afgeleid door tv of telefoon.
- Gesprekken hoeven geen uren te duren. Vijf minuten is ook al waardevol. Nu u een beetje weet hoe u met uw puber kunt praten, kunt u het ook eens over het onderwerp ‘geld’ hebben. Geen idee waar u het over moet hebben? Een paar ideeën:
De basis: veilig pinnen met een eigen betaalpas
In veel schoolkantines is pinnen de normaalste zaak van de wereld. Maar als uw kind niet weet hoe het moet, kan dat ongemakkelijk zijn. Oefen daarom samen eens in een winkel, zodat uw kind weet welke stappen hij of zij moet doorlopen. Eerst het geldbedrag op het schermpje checken, dan met de hand het pinapparaat afschermen als hij of zij de pincode intoetst.
Oh, vergeet ook niet af te spreken waar uw kind de betaalpas bewaart. In een portemonnee in de rugtas, of toch liever in het kluisje? Brugklassers zijn namelijk héél goed in spullen kwijtraken.
Afspraken maken: zakgeld, kleedgeld en alles eromheen
Sta eens stil bij het zakgeld. Is het bedrag dat uw kind krijgt nog wel voldoende? Het Nibud heeft een handige richtlijn hiervoor. Bedenk ook of het alleen bedoeld is voor extraatjes, of ook voor kleding en beltegoed. Welke afspraken maken jullie over eventuele extra kosten, zoals openbaar vervoer en de aanschaf van schoolspullen? En wie betaalt de reparatie als het mobieltje kapotgaat?
Oeps, foutje: bespreek ze – ook die van uzelf
Als u elke maand even met uw kind meekijkt naar wat er binnenkomt en uitgaat, kunt u op tijd bijsturen. En onthoud: fouten mogen gemaakt worden. Geef dus liever tips in plaats van uw kind te corrigeren. Laat uw kind bijvoorbeeld zelf naar een oplossing zoeken, en geef een compliment als het de volgende keer wel goed gaat. Vertel ook eens over uw eigen financiële blunders. Hoe heeft u ze opgelost en wat heeft u ervan geleerd?
Het ideale gespreksmoment: gewoon tussendoor
Aan tafel tijdens het eten, voor het naar bed gaan of onderweg naar het sporten. Gebruik deze alledaagse momentjes om met uw kind in gesprek te gaan over geld. Door verschillende onderwerpen onder de aandacht te brengen, geeft u uw kind de juiste bagage om met meer zelfvertrouwen naar de brugklas te gaan.
Meer inspiratie nodig voor een gesprek over geld?
Kunt u wel wat tips gebruiken om met uw kind in gesprek te gaan over geld? Lees dan eens verder in de rubriek Kind & geld. De tips zijn ingedeeld per leeftijdsfase van uw kind. Wilt u daarnaast ook jaarlijks tips voor u en uw kind thuis ontvangen? Open dan een gratis* JongWijs-rekening voor uw kind.
* Alleen pinnen in landen buiten de EU kan wat geld kosten. Bekijk alle tarieven in de Tarievenwijzer Betalen.
Meer tips lezen?
Zo bereidt u uw kind voor op de brugklas
JongWijs aanvragen
Met JongWijs leert uw kind stap voor stap met geld omgaan. De aanvraag is zo geregeld via een Zelfstandig Adviseur.