Een eigen rekening voor je brugklasser? Leg alles uit in 5 stappen

Kind met mobiel
Voor jou als volwassene zijn veel bankzaken logisch. Geld overboeken, een betaalverzoek sturen, de spaarrekening beheren. Handelingen waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat. Maar voor je kind is dit alles nieuw. Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een betaalrekening? Waarom lukt overboeken soms niet? En hoe wordt sparen makkelijker? Met deze 5 stappen leer je je kind hiermee omgaan.

Stap 1. Maak de rekeningen zichtbaar

Download de Mobiel Bankieren app op de mobiel van je kind. Zo kan je kind altijd zien hoeveel geld er op de rekeningen staat. Saldo, inkomsten en uitgaven staan allemaal overzichtelijk bij elkaar. (Lees ook Zo leert je kind van mobiel bankieren.)

Stap 2. Geld overboeken van betaal- naar spaarrekening

Kijk samen naar het saldo op de betaalrekening. Staat er ruim voldoende geld op? Boek het extra geld over naar de spaarrekening met de knop ‘overboeken’. Waarom? Het geld staat nog veiliger op een spaarrekening. Want verliest je kind zijn betaalpas en/of pincode? Dan heeft een crimineel alleen toegang tot de betaalrekening. Niet tot de spaarrekening.

Stap 3. Geld overboeken naar anderen

Met de JongWijs betaalrekening kan je kind ook geld overboeken naar anderen. Neem stap voor stap het overboeken door. Laat je kind bijvoorbeeld 1 cent overmaken naar je rekening. Zodat het invullen van bedrag, naam ontvanger, het IBAN-nummer, de omschrijving en het moment van overboeken allemaal voorbijkomt. En weet je kind dat hij of zij alleen geld kan overboeken vanaf een betaalrekening?

Stap 4. Gebruik het betaalverzoek

Scholieren lenen meer dan regelmatig geld van elkaar. Het gaat om voorschieten van kleine bedragen omdat iemand geen portemonnee bij zich heeft. Vaak geen probleem, maar hoe houd je kind overzicht over deze leningen? En wat doet je kind als het geleende geld niet terugkomt? Geef je kind daarom de tip om meteen een betaalverzoek te sturen. Een ideaal hulpmiddel om geldzaken op orde te houden.

Stap 5. Online sparen

Sparen is makkelijker als spaardoelen helder zijn. Dan weet je kind precies waarvoor het spaargeld bedoeld is en wordt de verleiding kleiner om het geld toch uit te geven. In de Mobiel Bankieren app kan je kind eigen spaarpotten aanmaken. Dit kan binnen het scherm ‘overzicht transactie’, onder de tab ‘spaarpotten’. Zo houd je kind overzicht. (Lees ook: Zo zorg je dat je kind zijn of haar spaardoelen haalt.)

Meer tips?

JongWijs is een gratis* volledig pakket mét tips om je kind met geld om te leren gaan. Voor alle leeftijden. We hebben alle tips voor je onder elkaar gezet in één handig overzicht. Meer weten over JongWijs? Dat kan natuurlijk ook.

Naar Kinderrekening JongWijs

Delen via

Lees meer over je kind op de middelbare school