Besteedt u genoeg aandacht aan financiële opvoeding?

Hoeveel tijd besteed jij aan financiële opvoeding

Ouders besteden relatief weinig aandacht aan de financiële opvoeding. Dit bleek uit onderzoek onder ruim 1.300 Nederlandse respondenten. RegioBank voerde het onderzoek uit, dat ging over zakgeld en financiële educatie.

Ruim 75% sprak met zijn kind(eren) over geld opzij leggen om te sparen. Aan de andere kant gaat minder dan 63% een gesprek aan over hoe het kind geld uitgeeft. Slechts 58% praat met over het (uit)lenen van geld. Daarmee lijkt het (uit)lenen en uitgeven van geld een blinde vlek te zijn in de financiële opvoeding van kinderen.

Financiële verleidingen

Het onderzoek is uitgevoerd onder ouders van 10-tot 13-jarige kinderen, omdat er juist in die leeftijdscategorie veel veranderingen en onzekerheden zijn. De overgang naar de middelbare school is er daar een van. De kinderen komen voor verschillende veranderingen te staan, zoals geld (uit)lenen om snoep en frisdrank te kopen in de kantine. 65% van de respondenten gaf aan te weten hoe je kinderen leert omgaan met (zak)geld.

‘’Dat betekent dat er nog een behoorlijk aantal ouders is, dat in onzekerheid leeft over hoe je kinderen leert omgaan met geld’’, aldus Hans van den Bor, directievoorzitter RegioBank.

Nederlandse kinderen ‘scoren’ slecht

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) presenteerde onlangs cijfers over de financiële kennis van 15-jarige Europeanen. Daaruit bleek dat Nederlandse kinderen slecht ‘scoren’ in vergelijking met hun buitenlandse leeftijdsgenoten. Volgens de OESO ontbreekt het de kinderen aan de juiste vaardigheden en educatie om goede beslissingen te kunnen nemen over geldzaken.

Negatieve aspecten en risico’s blijven onderbelicht

Hoewel Van den Bor van mening is dat banken een educatieve taak hebben, is hij verbaasd door sommige resultaten. Want hoewel ouders hun kinderen het nodige lijken bij te brengen over positieve aspecten als sparen, blijven de negatieve aspecten en risico’s onderbelicht. “Er is nog een aanzienlijke groep die niet met zijn kinderen praat over het lenen en uitlenen van geld, en die niet weet hoe je het uitgavenpatroon van je kinderen controleert. Dat vind ik zorgelijk.” Een op de zeven ouders denkt bovendien dat zijn kind beter op de hoogte is van alle betaalmogelijkheden dan hijzelf. “Als jouw kennis beperkter is dan die van je kind, geeft dat des te meer reden om het financiële gedrag van je kind te monitoren.”

In de toekomst brengt RegioBank mogelijk een programma op de markt, vergelijkbaar met JongWijs voor jongvolwassenen.

Met het JongWijs-pakket ondersteunen wij de ouders bij het spelenderwijs financieel opvoeden van hun kinderen. Meer weten? Bezoek dan de Zelfstandige Adviseur bij u in de buurt.

Delen via