Zeg, kent u de Zilvervloot?

Zeg, kent u de Zilvervloot?

Een spaarrekening voor uw kind mét een mooie bonusregeling. Ja, dat is de Zilvervloot. Maar wist u dat de Zilvervloot vorige eeuw ook al enorm populair was? En… wat heeft de 17e-eeuwse zeevaarder Piet Hein eigenlijk te maken met Zilvervloot Sparen? Een korte geschiedenisles.

De meeste veertigplussers hoeven we niet uit te leggen wat Zilvervloot Sparen is. Van 1958 tot 1992 was de spaarregeling namelijk al enorm populair in Nederland. De Zilvervloot was onderdeel van de Jeugdspaarwet: een idee van staatssecretaris Schmelzer om sparen onder jongeren te stimuleren. Jongeren tussen de 15 en 20 jaar konden een spaarrekening openen en voor een periode van 6 of 9 jaar enkele honderden guldens per jaar op de rekening storten. Aan het einde van de periode keerde de staat een premie uit van 10% over het spaartegoed.

In 1992 stopte de overheid met de regeling. Maar twintig jaar later, in 2012, maakte Zilvervloot Sparen een comeback. SNS en RegioBank brachten het spaarproduct terug op de markt, wederom met als doel om sparen onder jongeren te stimuleren. En met succes: de Zilvervloot-spaarders van vroeger waren inmiddels zélf ouders geworden en zagen zo’n gunstige spaarregeling voor hun eigen kind ook wel zitten.

Maar, wat heeft Piet Hein er nou mee te maken?

In de 16e en 17e eeuw werden zilver, parels en andere kostbaarheden met een konvooi van schepen van de Spaanse koloniën in Amerika naar Spanje vervoerd. Deze zilvervloot vertrok een keer per jaar en was een gewilde prooi voor kapers. Ook voor de Nederlandse zeevaarder Piet Hein, die in september 1628 de zilvervloot veroverde voor de kust van Cuba. De buit: 177.00 pond zilver en duizend parels. Volgens sommigen zou de vangst nu € 100 miljoen waard zijn!

De inhoud van de zilvervloot was destijds dus van enorm grote waarde. Net als het kapitaal wat u er tegenwoordig mee opbouwt voor uw kind.

Ook een Zilvervloot-rekening openen voor uw kind of kleinkind? Stap dan eens binnen bij uw Zelfstandig Adviseur. De koffie staat klaar!

Lees meer over leren sparen voor uw kind

Delen via