
Wilt u weten hoeveel zakgeld uw brugklasser nodig heeft? Maak dan samen een lijstje. Bepaal vervolgens wie wat betaalt. Dat is natuurlijk de belangrijkste stap. Neem hierbij uw eigen gevoel mee en uiteraard uw portemonnee. Want het zakgeld bedrag moet natuurlijk ook goed voelen
1. Maak een lijstje
Denk bij het lijstje aan:
- Verjaardagscadeautjes voor familieleden en voor klasgenoten.
- Sparen. Mag uw kind het hele zakgeld opmaken of hoort sparen er ook bij?
- Persoonlijke verzorging. Wie betaalt de nieuwe make-up en parfum? Of het speciale merk gel of shampoo?
- Is het zakgeld ook bedoeld voor het telefoonabonnement of reparaties?
- Zijn er nieuwe kosten zoals bijvoorbeeld de schoolartikelen of openbaar vervoer?
- Krijgt uw kind apart kleedgeld?
2. Vraag familie en vrienden
Vraag rustig eens bij familie en vrienden welke afspraken zij hebben gemaakt. En hoeveel zakgeld zij geven. U hoeft dit niet te volgen, maar het helpt wel bij het maken van uw eigen afspraken. Kijk op nibud.nl voor richtlijnen over de hoogte van het zak- en kleedgeld.
3. Schrijf de afspraken op
Zijn de afspraken helder? Schrijf ze op. Dan is het voor zowel u als uw kind duidelijk wie wat betaalt of waarvoor wie verantwoordelijk is. En ontdekt u tijdens het brugklasjaar dat sommige afspraken niet helder zijn of nieuwe afspraken nodig zijn, voeg ze toe. Onderteken dit afspraken overzicht zodat het een echt contract wordt.
4. Maak het zakgeld over
Mocht u dit nog niet doen, dan is de overstap naar de brugklas een mooi moment om over te stappen op digitaal zakgeld. Stort iedere maand het zakgeldbedrag op de rekening van uw kind. Voor u fijn omdat u het niet meer vergeet. Voor uw kind veel makkelijker dan contact geld.