Zo helpt u uw kind met het verlanglijstje

jongen schrijven

De pepernoten liggen alweer een tijdje in de winkel. En kinderen beginnen fanatiek aan het verlanglijstje. Voor u een ideale tijd om uw kind meer te leren over de waarde van geld.

Lijstjes scheppen verwachtingen

Als kinderen de vrije hand krijgen bij het maken van een verlanglijstje, dan is de kans groot dat het een lijstje met veel dure cadeaus wordt. Op zich niets mis mee, omdat wensen en dromen altijd mogen. Als ze uiteindelijk één artikel duur krijgen, dan is de kans op teleurstelling bijzonder groot. Dat heeft niets met verwennerij te maken, maar met een verwachtingspatroon dat  onbewust is ontstaan.

Zo maakt uw kind een lijstje met verschillende prijsklassen

  • Teken een aantal vakken op een vel papier.
  • Per vak geeft u een prijscategorie aan. Bijvoorbeeld alle artikelen tot € 5. Voor de jongste kinderen kunt u dit omschrijven als ‘alle artikelen die beginnen met een prijs van 0, 1, 2, 3 of 4’.
  • Laat ze per prijscategorie een aantal artikelen zoeken. Zo gaat uw kind gerichter zoeken en worden ze prijsbewuster.

Als uw kind nu een artikel krijgt uit de hoogste prijscategorie, is er ook meteen een waarde gevoel. Zonder dat jonge kinderen de precieze prijs kennen, weten ze wel dat het cadeau een hoge waarde heeft.

Stel uw kind ook vragen om ze bewuster te maken van de artikelen op het lijstje.

  • Omcirkel het artikel dat je het allerliefste wilt hebben.
  • Als je zelf € 25 hebt, welk artikel ga je dan kopen?

Lijstjes zijn altijd goed

Lijstjes kunnen het hele jaar door worden gemaakt. Voor een verjaardag, voor een bijzondere gebeurtenis of een lijstje met eigen spaardoelen. Waar het lijstje ook voor bedoeld is, een lijstje geeft overzicht, duidelijkheid en zijn de eerste stappen naar budgetteren.

Zo kan RegioBank u helpen

Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. RegioBank biedt het JongWijs pakket aan voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Met dit pakket wordt uw kind stap voor stap wegwijs gemaakt.

Delen via