Zo houdt uw kind overzicht in z’n portemonnee

Zo houdt uw kind het overzicht in z’n portemonnee
Heeft u dat ook weleens dat uw portemonnee leeg is en dat u eigenlijk niet meer weet waar het geld is gebleven? Dat overkomt iedereen weleens. U, maar ook uw kind. Hieronder stond dat de helft van de jongeren geen inzicht heeft in kleine uitgaven.

Ongemerkt gaat geld vaak op door allerlei kleine uitgaven. Zoals een beker soep van de schoolkantine. Of een blikje drank. Omdat het regelmatig wordt aangeschaft, loopt het stiekem snel op. Stel dat uw kind iedere dag op school 1 blikje drank en 1 beker soep koopt voor € 0,75. Dan is dit op maandbasis toch een bedrag van € 15,-. Drie tips om meer overzicht te houden in de portemonnee van uw kind.

1. Schrijf het op!

Hoe kan uw kind deze kleine uitgaven voorkomen of in de hand houden? Schrijf 1 of 2 weken lang alle uitgaven op. Noteer de datum, het bedrag en geef de uitgaven ook een omschrijving. Tel het na afloop de bedragen bij elkaar op. Hoeveel geld heeft uw kind uitgegeven? Waar is het meeste geld naar toe gegaan?

2. Bepaal samen het bedrag

Kleine uitgaven meer in de hand houden? Laat uw kind een nieuw bedrag bepalen. Omschrijf precies waarvoor het geld is bedoeld. Hoe duidelijker, hoe beter het werkt. Laat uw kind dit bedrag pinnen en bewaren in de portemonnee. Zo blijft zichtbaar hoeveel geld er is uitgegeven en vooral hoeveel geld er nog is. Check na de periode hoe ging.

3. Wat gaat naar de spaarrekening?

Om nog meer controle te houden over geld is het ook slim om zowel een betaalrekening als een spaarrekening voor uw kind te hebben. De betaalrekening is voor de reguliere uitgaven. De spaarrekening voor specifieke spaarwensen. Krijgt uw kind zakgeld? Spreek af welk deel naar de betaalrekening gaat en welk deel naar de spaarrekening. Krijgt uw kind geld voor een verjaardag? Spreek vooraf af hoeveel geld uw kind mag uitgeven. Zo gaat er minder geld op aan kleine uitgaven en leert uw kind bewuster sparen.

Meer tips? Wij helpen graag!

Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. RegioBank biedt gratis* Kinderrekening JongWijs aan voor kinderen van 0 – 18 jaar. Met dit pakket wordt uw kind stap voor stap wegwijs gemaakt. U ontvangt jaarlijks handige tips voor u en uw kind.

Ik wil meer weten over JongWijs

*Alleen pinnen in niet-eurolanden kan wat kosten.

Delen via

Lees meer over uw kind op de middelbare school