Is uw kind klaar voor de middelbare school?

Voor de kinderen in groep 8 staat dit jaar in het teken van de overstap naar de middelbare school. Spannend natuurlijk. Voor u en uw kind. Maar met een goede voorbereiding kunt u uw kind goed op weg helpen.

Helpende hand

De overstap naar de middelbare school is best groot. Het is niet alleen een verandering van gebouw, maar ook van nieuwe klasgenoten, wisselende leerkrachten, werken met een agenda en soms bergen huiswerk. Best pittig allemaal. En ook al vinden ze zichzelf al best groot en willen ze minder hulp, het steuntje in de rug van ouders is maar wat fijn. Doordat u betrokken bent, kunt u uw kind waardevolle tips en adviezen geven. Zo weet uw kind dat hij of zij er niet alleen voor staat.

Afvinklijst

Voor u als ouder is dit jaar ook een goed moment om naar de geldzaken van uw kind te kijken. We hebben een aantal onderwerpen voor u op een rijtje gezet, met vragen erbij. Zo kunt u de onderwerpen een voor een afvinken:

  • Zakgeld. Klopt het bedrag straks nog met de uitgaven van uw kind? Is het makkelijk als uw kind het geld contant krijgt of juist digitaal, of beide? Zijn de afspraken over wat uw kind mag en moet kopen van zakgeld helemaal helder? Denk bijvoorbeeld aan snoep uit de kantine, verjaardagscadeautjes, openbaar vervoer en schooluitjes.
  • Belgeld. Maak duidelijke afspraken over wie de kosten betaalt van een mobieltje. Niet alleen de prepaidkaart of het abonnementsgeld. Maar vooral ook de kosten van reparatie. Aangezien jongeren meer met de mobiel bezig zijn op de middelbare school is de kans op schade ook groter.
  • Bankrekening. Heeft uw kind al een betaalrekening en een spaarrekening? Hoeveel geld mag uw kind pinnen? Weet uw kind hoe hij of zij veilig moet pinnen? Dit jaar is een geschikt moment om samen te oefenen. Pin bij zowel een geldautomaat als bij een pinautomaat in een winkel. De handelingen zijn toch weer anders.

Luisterend oor en duidelijk advies

Voor uw kind is het fijn als er een luisterend oor is en iemand die een duidelijk advies geeft. Het is goed om veel met elkaar te praten. Over de nieuwe school, over de dingen die uw kind spannend vindt, maar ook over geldzaken. U kunt uw kind tips geven over hoe om te gaan met nieuwe klasgenoten die iedere dag lekkers kopen in de kantine. Of over kinderen die geld van uw kind willen lenen. Zo komt uw kind niet onverwacht in een situatie waarvan hij of zij niet weet hoe hiermee om te gaan. En mochten ze een verkeerde beslissing maken (wat zeker gebeurt), dan is het voor uw kind fijn om te weten dat hij of zij altijd bij u terecht kunt.

Wat kan RegioBank betekenen voor u en uw kind?

Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. Wij bieden het JongWijs pakket aan voor kinderen van 0 – 18 jaar. Met dit pakket wordt uw kind stap voor stap wegwijs gemaakt. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Loop dan vrijblijvend binnen bij uw Adviseur. Hij helpt u graag.