Zo wordt uw kind geen geldezel

Vrouw met pinpas

Criminelen die vragen of ze tijdelijk een groot bedrag op een rekening mogen zetten, in ruil voor een beloning. Veel jongeren geloven het en worden zo onbedoeld een geldezel. Hoewel ze het misschien niet expres doen, is het tóch strafbaar. Ga daarom op tijd in gesprek met uw kind hierover.

Deze trucs worden gebruikt

Via de bankrekening van een ander kunnen criminelen geld verdienen, terwijl ze zelf anoniem blijven. Ze zijn daarom op zoek naar mensen die hun pinpas en pincode willen afstaan. Jongeren zijn hiervoor een stuk kwetsbaarder dan volwassenen. Ze willen graag aardig gevonden worden en overzien het gevaar nog niet zo goed. Criminelen kunnen bovendien heel overtuigend zijn. Ze gebruiken bijvoorbeeld een van onderstaande trucs:

  • Beloning: ‘Als ik een uurtje jouw pinpas mag lenen, krijg jij € 250.’
  • Dwang of chantage: ‘Ik vertel jouw vrienden of ouders iets naars over jou’.
  • Bedrog: ‘Dit hoort bij jouw baan, dus doe niet zo flauw.’

Strafbaar feit

Politie en banken onderzoeken continu waar crimineel geld naartoe gaat. Afwijkende geldtransacties vallen op, waardoor de politie uiteindelijk uitkomt bij de rekeningen van geldezels. Een geldezel, in het Engels ook wel money mule, is officieel medeplichtig en dus strafbaar. Het maakt niet uit of de bijdrage nou bewust of onbewust was. De gevolgen zijn groot. Uw kind krijgt een strafblad en kan (hierdoor) ook later problemen krijgen. Een bankrekening openen of hypotheek afsluiten is namelijk een stuk moeilijker met een strafblad.  

Ga in gesprek!

Praat daarom op tijd hierover met uw kind. Vertel ze over zakkenrollers, shouldering (als een crimineel meekijkt over je schouder tijdens het pinnen) en money mules.

Geef de volgende tips:

  • Is iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.
  • Denk logisch na! Vraag uw kind bij twijfel met u te overleggen.
  • Geef nooit persoonlijke gegevens aan anderen. Ook niet aan bekenden.
  • Een pinpas is persoonlijk en een pincode is geheim.

Informeer de politie

Wil iemand uw pinpas of de pinpas van uw kind gebruiken? Vertel het dan aan de politie. U kunt hiervoor bellen naar 0900-8844.

Meer tips lezen?

Uw kind naar de brugklas

Zo gaat u in gesprek met uw puber over geld

Bescherm uw kind tegen phishing!

Delen via