Zo houdt uw kind overzicht in de portemonnee

Een kind op de telefoon

Een beker soep in de schoolkantine of een blikje frisdrank tussen de lessen door. Stiekem gaat er best veel geld op aan allerlei kleine uitgaven. Zo helpt u uw kind meer grip te krijgen op het uitgavenpatroon.

Tip 1: schrijf alle uitgaven op

Schrijf minstens een week lang alle uitgaven op. Noteer de datum, het bedrag en geef de uitgaven ook een omschrijving. Tel vervolgens de bedragen bij elkaar op. Bekijk samen jullie overzicht: hoeveel geld is er in totaal uitgegeven? En waar ging het meeste geld naartoe?

Tip 2: bepaal een vast bedrag per periode

Kleine uitgaven beter in de hand houden? Kom samen tot een maximaal bedrag, bijvoorbeeld per week. Omschrijf precies waarvoor dit geld is bedoeld. Hoe duidelijker, hoe beter het werkt. Laat uw kind dit bedrag pinnen en bewaren in de portemonnee. Aan het eind van de periode bespreekt u met uw kind hoe het ging. Misschien is er dan zelfs wel wat geld over.

Tip 3: wat gaat naar de spaarrekening?

Heeft u wel eens gedacht aan een spaarrekening voor uw kind? Zo leert uw kind geld opzij te zetten voor specifieke spaarwensen. In de Mobiel Bankieren app maakt u gemakkelijk één of meerdere spaarpotjes aan. Krijgt uw kind zakgeld of geld als verjaardagscadeau? Spreek dan af welk deel naar de betaalrekening gaat en welk deel naar de spaarrekening. Zo gaat er minder geld op aan kleine uitgaven en leert uw kind bewuster sparen.

Meer tips? Wij helpen graag!

Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. Speciaal voor kinderen van 0 tot 18 jaar is er JongWijs. Met dit gratis* pakket leren kinderen wat goed sparen en verstandig uitgeven is. U ontvangt jaarlijks handige tips en uw kind krijgt een welkomstcadeautje.

Lees alles over JongWijs

* Alleen pinnen in landen buiten de EU kan wat geld kosten. Bekijk alle tarieven in de Tarievenwijzer Betalen.

Meer tips lezen?

Uw kind naar de brugklas

Waar blijft het geld van een brugklasser?

Zoveel zakgeld heeft uw brugklasser nodig

JongWijs aanvragen

Met JongWijs leert uw kind stap voor stap met geld omgaan. De aanvraag is zo geregeld via een van onze adviseurs.

Maak een afspraak

Delen via