Dit is de grootste valkuil van kleedgeld

Zo voorkomt u de grootste valkuil van kleedgeld
Kleding kopen met uw puber is soms best een uitdaging. Kleedgeld kan dan een oplossing zijn. Maar trap dan niet in de grootste valkuil van kleedgeld en maak goede afspraken.

De grootste valkuil: geen afspraken maken

Na een middagje shoppen komt uw puber thuis met – in uw ogen – kleding die echt niet kan. Het is te bloot, in de verkeerde maat of bedrukt met een twijfelachtige tekst. Of uw puber koopt dure merkschoenen, maar heeft geen geld meer over voor een winterjas. En dan volgt er nog de discussie over wie de sportkleding en het ondergoed betaalt. Kortom: kleedgeld werkt alleen als jullie er duidelijke afspraken over maken.

Spreek in elk geval deze dingen af

Voor kleedgeld geldt hetzelfde als voor zakgeld: maak vooraf duidelijke afspraken over de volgende punten:

  • Hoeveel kleedgeld krijgt uw kind?
  • Krijgt uw kind het kleedgeld contant of digitaal?
  • Wat moet uw kind van het kleedgeld kopen? Denk ook aan sportkleding, ondergoed, winterjassen, schoenen, sokken en accessoires.
  • Mag het kleedgeld ook voor andere doeleinden worden gebruikt? Stel dat uw puber liever nieuwe games koopt in plaats van een nieuwe trui. Wat spreekt u hierover af?
  • Hoeveel vrijheid krijgt uw kind? Mag uw puber alles kopen, of zijn er overlegmomenten als het over aankopen boven een bepaald bedrag gaat?

Hoe beter u alles bespreekt, hoe duidelijker het is voor u en uw kind. Op deze manier kan kleedgeld absoluut helpen om uw puber te leren omgaan met geld.

Toch maar geen kleedgeld?

Wilt u liever de touwtjes in handen houden? Ofwel: meebepalen hoe uw puber erbij loopt, maar zónder discussies in de winkel? Spreek dan samen een paar dingen af voordat u gaat shoppen. Maak een lijstje van kleren die echt nodig zijn en vertel wat het budget is. Maak tot slot ook een verlanglijstje. Hebben jullie samen slim geshopt, dan blijft daar misschien wat budget voor over.

Wat kan RegioBank betekenen voor u en uw kind?

Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. Wij bieden het gratis* JongWijs-pakket aan voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Met dit pakket wordt uw kind stap voor stap wegwijs gemaakt. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Loop dan vrijblijvend binnen bij uw adviseur. Hij helpt u graag.

Lees meer over JongWijs

* Alleen pinnen in landen buiten de EU kan wat geld kosten. Bekijk alle tarieven in de Tarievenwijzer Betalen.

Meer tips lezen?

Uw kind naar de brugklas

Zo maakt u afspraken over kleed- en belgeld

Waar blijft het geld van een brugklasser?

Zo houdt uw kind overzicht in de portemonnee

JongWijs aanvragen

Met JongWijs leert uw kind stap voor stap met geld omgaan. De aanvraag is zo geregeld via een van onze adviseurs.

Maak een afspraak

Delen via