Liever geen geld dan geen internet

kinderen achter tablet
Leerlingen willen liever een jaar geen geld dan een jaar geen internet. Dit is één van de uitkomsten uit het onderzoek van Wijzer in Geldzaken dat in het kader van de Week van het geld is gehouden. De Week van het geld is maandag gestart en staat in het teken van activiteiten om kinderen te leren omgaan met geld.

‘Ik kan goed met geld omgaan’

Uit het onderzoek komt naar voren dat 65% van de kinderen vindt dat ze al goed met geld kunnen omgaan. Toch geeft 59% aan dat ze weleens iets kopen waar ze later spijt van hebben. Het voordeel van foutjes maken is  dat kinderen daar altijd iets van leren. Door foutjes te maken met zakgeld, denken ze een volgende keer beter of langer na. Ook al is een verkeerde aankoop als ouders soms moeilijk om te laten gebeuren.

Zelf beslissingen nemen, wel of niet?

Ruim 2/3 (69%) van de kinderen mag niet zelf bepalen wat ze met het zakgeld doen. Het onderzoek gaat niet verder in waarom ze dat niet mogen of omdat er specifieke afspraken zijn gemaakt. Veel ouders maken bijvoorbeeld afspraken over de aankoop van snoep, chips en games. Het is goed om samen duidelijke afspraken te maken zodat er geen onduidelijkheid kan ontstaan wat er allemaal mag en moet van zakgeld. Heeft u al afspraken gemaakt over zakgeld? Een zakgeldcontract is een fijn hulpmiddel hiervoor.

‘Ik krijg te weinig zakgeld’

Op de vraag ‘ik vind dat ik te weinig zakgeld krijg’ antwoord 39% JA. Deelt uw kind deze mening? Ga dan eens in gesprek. Maak inkomsten en uitgaven duidelijk en kijk waar het volgens uw kind mis gaat. Zijn er uitgaven die slimmer kunnen of niet nodig zijn? Of kan uw kind met klusjes extra geld verdienen? Wilt u meer weten over zakgeldbedragen? Lees het artikel ‘ Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?’.

Een eigen bankpas

De komst van het digitale geld zorgt ervoor dat kinderen steeds vaker op jonge leeftijd een eigen betaalrekening met pinpas hebben. 78% van de kinderen uit groep 6, 7 en 8 heeft een eigen bankrekening. En 38% van groep 8 leerlingen gebruiken een eigen pinpas bij aankopen. Opvallend is wel dat 36% aangeeft dat iemand anders de pincode onthoudt. Als u uw kind veilig en zelfstandig wilt leren pinnen is de pincode uit het hoofd leren heel belangrijk. Leestip: ‘5 opvoedtips over veilig pinnen’.

Je moet kiezen

Kent u het spelletje ‘je moet kiezen’ al? Waarbij er gekozen moet worden tussen 2 (vaak uiterste) antwoorden. Een hele leuke manier om te kletsen met uw kind. En om naar elkaars antwoorden te luisteren. Ook in dit onderzoek is dit spel gespeeld. Het mooiste antwoord? 86% van de kinderen geeft aan liever gelukkig te zijn dan rijk. Het opvallendste antwoord? 70% wil liever een jaar lang geen geld dan geen internet. Hoe zit dat met u? Waar kiest u voor?

Delen via