Uw kind op de vrijmarkt? 10 tips voor een extra zakcentje.

Uw kind op de vrijmarkt 10 tips voor een extra zakcentje

Op Koningsdag worden veel vrijmarkten georganiseerd. Vrijmarkt Koningsdag 2019 is het perfecte moment om kinderen te leren zélf geld te verdienen.

Door spullen te verkopen, liedjes te zingen of door samen een leuk spelletje te verzinnen. Kortom; genoeg mogelijkheden om een extra zakcentje te verdienen. Het is wel belangrijk om deze dag goed voor te bereiden en samen met uw kind duidelijke afspraken te maken.

Een goede voorbereiding…

Een goede voorbereiding is het halve werk. Laat uw kind eerst bepalen wat hij of zij wil gaan doen om geld te verdienen. Snel geld verdienen tips zijn:

 • Zelfgemaakte etenswaren verkopen.
 • Muziek maken.
 • Nagels lakken.
 • Schminken.
 • Speelgoed, boeken, kleding of spelletjes verkopen.

Gaat uw kind met een spelletje op de koningsdag vrijmarkt staan? Zorg dan dat alle materialen compleet en in orde zijn. Wordt het een eigen winkeltje om het spullen te verkopen? Ga dan ruim van tevoren op zoek naar spullen die verkocht mogen worden. Willen ze zelfgemaakte etenswaren verkopen? Reken dan goed uit wat de verkoopprijs moet worden. De ingrediënten mogen natuurlijk niet duurder zijn dan de opbrengsten.

Prijsbepaling koningsdag spullen

Een mooi leermoment voor uw kind is het bepalen van de prijs voor de activiteit of voor de artikelen. Het is voor kinderen moeilijk om waarde in te schatten. Ze kunnen uw hulp dan ook goed gebruiken. Het mag natuurlijk niet te duur zijn, zodat uw kind bijna niets verkoopt. Maar helemaal gratis weggeven is ook jammer. Neem de tijd om samen de juiste prijs te bepalen, zodat uw kind een leuk zakcent verdient.

Het kan ook helpen om een prijsactie te bedenken. Bijvoorbeeld met boeken. 2 euro per boek, 3 boeken voor 5 euro. Probeer in ieder geval altijd met ronde bedragen te werken. Dat is makkelijker rekenen en fijner voor het wisselgeld.

10 tips voor een extra zakcentje:

  1. Zorg voor een goede plek.
  2. Laat het ‘winkeltje’ goed opvallen.
  3. Leg de artikelen duidelijk zichtbaar neer.
  4. Verander de artikelen regelmatig van plek.
  5. Prijs alle artikelen duidelijk.
  6. Verlaag halverwege de dag de prijzen.
  7. Zorg voor voldoende wisselgeld.
  8. Spreek af wie de kassa in de gaten houdt.
  9. Neem zelf eten en drinken mee.
  10. Ben altijd vriendelijk en behulpzaam.

  Wat gebeurt er met de opbrengst?

  Ziet u het al voor u. U heeft net alle oude spullen verkocht en uw kind komt met net zoveel ‘nieuwe’ oude spullen thuis van vrijmarkt Koningsdag. Het verdiende geld is weg en uw huis staat weer vol. Maak daarom vooraf samen afspraken over de opbrengst. Hoeveel geld is voor u en hoeveel voor uw kind(eren). Mag er een gedeelte meteen worden uitgegeven of moet het geld in de spaarpot? Het belangrijkste is dat u de afspraken alvast thuis maakt. En niet op het moment dat uw kind al iets heel leuks heeft gezien. Zo voorkomt u discussies.

  Eigen goede les in ondernemerschap!

  Een vrijmarkt is een mooi moment om uw kind te leren met geld om te gaan. Ze leren meer over de waarde van spullen, ze leren rekenen met geld en ze ontdekken dat ze eerst geld moeten verdienen voordat ze het uit kunnen geven. Een goede les in ondernemerschap dus!