Uw kind op de vrijmarkt? 4 tips voor een leerzame dag

Uw kind op de vrijmarkt 10 tips voor een extra zakcentje
Op Koningsdag worden veel vrijmarkten georganiseerd. Vrijmarkt Koningsdag 2019 is het perfecte moment uw kind te leren zélf geld te verdienen.

Uw kind leert over de waarde van spullen, rekenen met geld en ontdekt dat geld eerst verdiend moet worden voordat het kan worden uitgegeven. Een goede les in ondernemerschap dus! Het is wel belangrijk om deze dag goed voor te bereiden en samen met uw kind duidelijke afspraken te maken.

1. Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Laat uw kind eerst bepalen wat hij of zij wil gaan doen om geld te verdienen. Gaat uw kind met een spelletje op de vrijmarkt staan? Zorg dan dat alle materialen compleet en in orde zijn. Wordt het een eigen winkeltje? Ga dan ruim van tevoren op zoek naar spullen voor de verkoop.

2. Bepaal de kostprijs

Het bepalen van de prijs is een mooi leermoment voor uw kind. Kinderen vinden het lastig om waarde in te schatten. Ze kunnen uw hulp dan ook goed gebruiken. Het mag natuurlijk niet te duur zijn, zodat uw kind bijna niets verkoopt. Maar helemaal gratis weggeven is ook jammer. Neem de tijd om samen de juiste prijs te bepalen, zodat uw kind een leuk zakcentje verdient.

Het kan ook helpen om een prijsactie te bedenken. Bijvoorbeeld met boeken. 2 euro per boek, 3 boeken voor 5 euro. Probeer in ieder geval altijd met ronde bedragen te werken. Dat is makkelijker rekenen en fijner voor het wisselgeld.

3. Verkopen maar!

Nu kan het echte werk beginnen. Denk in ieder geval hier aan gedurende de dag.

  1. Zorg voor een goede plek.
  2. Laat het ‘winkeltje’ goed opvallen.
  3. Leg de artikelen duidelijk zichtbaar neer.
  4. Verander de artikelen regelmatig van plek.
  5. Prijs alle artikelen duidelijk.
  6. Verlaag halverwege de dag de prijzen.
  7. Zorg voor voldoende wisselgeld.
  8. Spreek af wie de kassa in de gaten houdt.
  9. Neem zelf eten en drinken mee.
  10. Ben altijd vriendelijk en behulpzaam.

  4. Wat gebeurt er met de opbrengst?

  Maak vooraf samen afspraken over de opbrengst. Is al het geld voor uw kind(eren), of ook een deel voor u? Mag er een gedeelte meteen worden uitgegeven, of moet het geld in de spaarpot? Het belangrijkste is dat u deze afspraken alvast thuis maakt. En niet op het moment dat uw kind al iets heel leuks heeft gezien...

  Veel plezier op de Koningsdag vrijmarkt!

  Lees meer over kind & geld

  Delen via