Zo gaat u in gesprek met uw puber over geld

Zo gaat u in gesprek met uw puber over geld

‘Voordat u het weet, zijn ze groot!’ Een herkenbare zin voor alle ouders. En ja, het klopt. Het gaat inderdaad snel. Van eerste woorden, naar spreekbeurten tot eindexamens. Van eerste stapjes naar leren fietsen tot een eigen rijbewijs. Iedere keer weer nieuwe ontdekkingen met bijbehorende ontwikkelingen. En hoe ouder ze worden, hoe meer zelfstandige beslissingen uw kinderen gaan nemen.

De wereld aan de voeten

Pubers kunnen de hele wereld aan. Niets is te gek. Ze zijn onbevangen en gaan graag op ontdekking. Een mooie tijd. Die periode heeft u zelf ook meegemaakt. Denk maar eens terug. Er zitten zeker herinneringen tussen waar u een glimlach van krijgt. Alleen nu u ouder bent, is het weer een ander verhaal. Als ouders willen we onze kinderen graag beschermen voor de gevaren en zorgeloos opvoeden. U kunt uw kind afschermen van de wereld, maar daar helpt u uw kind uiteindelijk niet mee. Ga juist aan de slag. Geef uitleg, ondersteun en begeleidt uw kind. Speel in op actualiteiten zoals social media gebruik en gezonde voeding. En vergeet vooral ook niet te denken aan financiële opvoeding.

U geeft het voorbeeld

Goed leren omgaan met geld is belangrijk voor later. U heeft als ouder een belangrijke voorbeeldfunctie. Uit onderzoek van het Nibud (‘Financiële opvoeding & het financiële gedrag als volwassene, 2016’) blijkt namelijk dat kinderen die vroeger geen financiële opvoeding kregen, op latere leeftijd:

 • 64% moeite heeft met rondkomen.
 • 61% betalingsachterstanden heeft.
 • 48% betalingsproblemen heeft.

Dat zijn getallen die om aandacht vragen en aangeven dat financiële opvoeding écht noodzakelijk is.

Tips om in gesprek te gaan

Het valt niet altijd mee om in gesprek te gaan met pubers. Maar dat wil niet zeggen dat u het niet moet doen. Enkele tips op een rij:

 • Verplaats u in de belevingswereld van uw kind zodat u niet boven, maar naast uw kind staat.
 • Stel vragen. Door vragen te stellen, weet uw kind dat u geïnteresseerd bent in zijn of haar leven. En ja, soms krijgt u kortere antwoorden dan gehoopt. Dat hoort ook bij pubers.
 • Deel eigen ervaringen. Ook als u fouten maakt.
 • Ga in gesprek als er geen andere afleidingen zijn. Alleen dan maakt u echt contact.
 • Gesprekken hoeven geen uren te duren. Een gesprekje van 5 minuten is al waardevol.

Er is genoeg interessante gespreksstof

Weet u niet waar u het over moet hebben? Wat denkt u hiervan.

 • Geef stap voor stap uitleg. Hoe werkt een pinpas? En de Mobiel Bankieren app? Uw kind kan altijd tips gebruiken.
 • Vertel waar ze op moeten letten. Denk aan opletten bij het pinnen dat niet iemand meekijkt. Zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Geld is waardevol, dus zorg er goed voor.
 • Waarschuw voor de valkuilen van reclames. Dat iedere winkel het liefste zoveel mogelijk wil verkopen en daarom reclame maakt om je over te halen tot aankopen, die misschien
  niet noodzakelijk zijn.
 • Maak fouten bespreekbaar. Leren betekent ook vallen en opstaan. Uw kind gaat zeker fouten maken. Laat in een open gesprek uw kind zelf zoeken naar oplossingen. En geef complimenten als het een volgende keer wel goed gaat.
 • We kunnen niet om geld heen. Het is er en het blijft er. Maak het daarom zo aantrekkelijk mogelijk. Goed voor geld zorgen is niet moeilijk, maar u en uw kind moeten er wel tijd in steken.
 • Vertel ook over fouten op financieel vlak die u zelf vroeger maakte en vooral wat u hiervan leerde of hoe u het oploste.

Wat kan RegioBank betekenen voor u en uw kind?

Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. Wij bieden het JongWijs pakket aan voor kinderen van 0 – 18 jaar. Met dit pakket wordt uw kind stap voor stap wegwijs gemaakt. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Loop dan vrijblijvend binnen bij uw Adviseur. Hij helpt u graag.

Delen via