Zo zorgt u dat uw kind zijn of haar spaardoelen haalt

Zo zorgt u dat uw kind zijn of haar spaardoelen haalt

In januari begint u vol goede moed aan uw nieuwe voornemens. Gezonder leven in de vorm van voedsel, beweging en lifestyle staat met stip op één. Maar het is ook een goed moment -voor u én voor uw kind- om nieuwe spaardoelen te bepalen.

Aan de slag

Een voornemen omzetten in een gewoonte is een uitdaging. Dat geldt ook voor het bepalen van spaardoelen. Vertelt u uw kind dat hij of zij moet sparen voor later of een onverwachte gebeurtenis, dan is de kans groot dat dit niet lukt. ‘Later’ is in de ogen van kinderen ook al morgen. En ‘onverwachte gebeurtenissen’ zijn bezoekjes aan een winkel waar een aanbieding is. Als u uw kind goed wilt leren sparen, is er meer nodig.

Tips om een spaardoel te halen

  • Laat uw kind een spaardoel bepalen. Voor jonge kinderen kan dit een klein doel zijn. Voor oudere kinderen een doel voor de langere termijn.
  • Schrijf het bedrag op dat nodig is om het spaardoel te halen.
  • Laat uw kind opschrijven waarom hij of zij voor dit spaardoel wil sparen. Het liefste zo uitgebreid mogelijk. En welk gevoel uw kind krijgt als het spaardoel bereikt is.
  • Maak samen een plan hoe uw kind dit spaardoel kan behalen. Een gedeelte van het zakgeld kan in een apart spaarpotje. Uw kind kan extra klusjes doen of minder geld uitgeven.
  • Maak een tekening of foto van het spaardoel en hang deze op een plek goed in het zicht.
  • Komt uw kind in de verleiding om geld uit te geven, herinner uw kind dan aan het spaardoel.
  • ‘Vier’ het moment dat een spaardoel is bereikt. Gaat het om een product? Laat het artikel in de winkel bijvoorbeeld inpakken als cadeautje. Dat maakt het nóg waardevoller.

Alle geldafspraken even verversen

Het moment om spaardoelen te bepalen, is ook een goed moment om al bestaande geldafspraken samen door te nemen. Hoe gaat het met zakgeld, belgeld of kleedgeld? Waar loopt uw kind tegenaan? Waar kunt u als ouder bij helpen? Door het onderwerp geld bespreekbaar te maken , weten uw kinderen dat ze met geldvragen altijd bij u terecht kunnen. En dat is voor uw kind heel belangrijk. U kunt overigens ook samen sparen.

Wat kan RegioBank betekenen voor u en uw kind?

Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. Wij bieden het JongWijs pakket aan voor kinderen van 0 – 18 jaar. Met dit pakket wordt uw kind stap voor stap wegwijs gemaakt. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Loop dan vrijblijvend binnen bij uw Adviseur. Hij helpt u graag.

Lees meer over uw kind leren sparen

Delen via