Zo leert u uw kind sparen

Meisje met spaarpot
Wist u dat kinderen die op jonge leeftijd met geld leren omgaan, later minder vaak financiële problemen krijgen? Het kan dus geen kwaad om op tijd te beginnen met een stukje financiële opvoeding. Maar wat is daarvoor een goede leeftijd? En hoe pakt u het aan? We helpen u graag op weg.

Spaarpotje

Als uw zoon of dochter vier jaar oud is, dan is dat een prima leeftijd om eens over geld te beginnen. De glimmende muntjes zijn namelijk érg interessant voor jonge kinderen. Ze hebben allemaal een andere achterkant en zijn daardoor superleuk om te sparen! Een eigen spaarpotje is een mooie plek om de centjes te bewaren. Leg aan uw kind uit dat hij er goed voor moet zorgen. En zoek samen een mooie plek uit voor de spaarpot. Dan voelt uw kind zich elke keer als hij het spaarpotje ziet weer trots. Als uw kind ouder wordt, kan hij zijn zakgeld of het zakcentje dat hij ‘verdient’ met een klein klusje in de spaarpot bewaren.

Tip: Geeft u vijftig cent zakgeld per week? Geef dan de ene week een muntje van vijftig cent, en de andere week muntjes van tien of twintig cent. Zo leert uw kind spelenderwijs tellen met geld.

Spaardoel

Al die rinkelende muntjes in de spaarpot zijn leuk, maar waar mag uw kind het aan uitgeven? Bedenk samen een spaardoel. En schrijf het bedrag op dat nodig is om het spaardoel te halen. Begin klein, met een spaardoel dat na drie of vier keer sparen gehaald is, zoals een zakje snoep. De spaardoelen groeien mee met de leeftijd van uw kind. Zo kan uw kind van zes bijvoorbeeld (mee)sparen voor een barbiehuis, een skelter of lego. Door spaardoelen af te spreken, leert u uw kind dat je niet zomaar alles kunt kopen.

Tip: Spaardoel gehaald? Ga samen naar de winkel en laat het als cadeautje inpakken. Dat maakt de beloning voor het sparen nóg waardevoller.

Spelletjes

Er zijn veel leuke spelletjes om uw zoon of dochter spelenderwijs met geld te leren omgaan.

Monopoly Junior bijvoorbeeld: een snel, spannend en makkelijk te leren spel voor kinderen vanaf vijf jaar. Ook het Zakgeldspel of Familie Poen zijn leuke en leerzame bordspellen. Mag uw zoon of dochter al spelletjes doen op de computer, tablet of telefoon? Dan zijn er per leeftijd geschikte spellen en apps te vinden die sparen leuk en visueel maken.

Kinderrekening JongWijs

Met JongWijs leert uw kind stap voor stap sparen én betalen. U krijgt elk jaar van ons leerzame tips per post toegestuurd. Zo helpen we u een handje bij de financiële opvoeding van uw kind. En natuurlijk mag uw zoon of dochter een leuk welkomstcadeautje uitkiezen bij het openen van de rekening!

Lees meer over JongWijs

Delen via

Lees meer over uw kind leren sparen