Zo maak je samen met je kind spaardoelen voor 2020

Jongen krijgt geld

Ieder mens heeft spaardoelen. Wellicht spaart u voor een mooie reis, een nieuwe auto of een keuken. Dat geldt voor uw kind net zo goed. Hij of zij heeft ook wensen waarvoor gespaard moet worden. Met deze tips helpt u uw kind om zijn of haar spaaldoelen voor 2020 te behalen.  

Aan de slag met spaardoelen

Als u tegen uw kind vertelt dat hij of zij moet sparen voor later’ of ‘voor onverwachte gebeurtenissen’ is de kans groot dat dit niet gaat lukken. ‘Later’ is in de ogen van kinderen ook al morgen. Onverwachte gebeurtenissen zijn de bezoekjes aan een winkel waar een artikel in de aanbieding is. Als u uw kind goed wilt leren sparen, dan is er meer nodig.

Tips om een spaardoel te halen

  • Laat uw kind een spaardoel bepalen. Voor jonge kinderen kan dit een klein doel zijn. Voor oudere kinderen een doel voor de lange termijn.
  • Schrijf het bedrag op dat nodig is om het spaardoel te halen.
  • Laat uw kind opschrijven waarom hij of zij voor dit spaardoel willen sparen. Het liefste zo uitgebreid mogelijk. Welk gevoel krijgen ze als ze dit spaardoel bereiken?
  • Maak samen een plan hoe uw kind dit spaardoel kan behalen. Gedeelte van het zakgeld in een apart spaarpotje. Extra klusjes. Minder geld uitgeven.
  • Maak een passende tekening of foto van het spaardoel en hang dit op een plek waar het goed in het zicht hangt.
  • Komt uw kind in de verleiding om geld uit te geven, herinner uw kind dan aan het spaardoel.
  • ‘Vier’ het moment dat een spaardoel is bereikt. Gaat het om een product? Laat het artikel in de winkel bijvoorbeeld inpakken als cadeautje. Dat maakt het nog waardevoller.

Alle geldafspraken even verversen

Het moment om spaardoelen te bepalen, is ook een goed moment om bestaande geldafspraken samen door te nemen. Hoe gaat het met zakgeld, belgeld of kleedgeld? Waar loopt uw kind tegenaan? Waar kunt u als ouder bij helpen? Door het onderwerp geld bespreekbaar te maken, weten uw kinderen dat ze met geldvragen altijd bij u terecht kunnen. En dat is voor uw kind heel belangrijk.  

Wat kan RegioBank betekenen voor u en uw kind?

Uw Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. Wij bieden het JongWijs pakket aan voor kinderen van 0 – 18 jaar. Met dit pakket wordt uw kind stap voor stap wegwijs gemaakt. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Loop dan vrijblijvend binnen bij uw Adviseur. Hij helpt u graag.

Lees meer over uw kind leren sparen

Delen via

Andere ouders lazen ook: