Geld besparen op een festival doet u zo

Geld besparen op een festival doet u zo
Het festivalseizoen is begonnen! De een gaat een dagje naar een Bevrijdingsfestival, de ander een heel weekend naar Lowlands of Into the Great Wide open. De keuze is enorm, want Nederland is een echt festivalland. Maar goedkoop zijn deze feestjes niet. Zó gaat u niet failliet aan een leuk festival.

Vroege vogel

Het besparen begint al bij de aanschaf van uw festivalticket. Als u écht goedkoop wil doen, dan kiest u voor een gratis festival. Een van de Bevrijdingsfestivals bijvoorbeeld, of Appelpop. Wordt het toch een betaald festival, wees er dan vroeg bij voor de zogenaamde early bird tickets. Dit zijn tickets speciaal voor mensen die hun kaartje al vroeg aanschaffen – en dat levert vaak een fijne korting op. Denk in deze fase ook meteen na over het vervoer naar uw festival. De fiets is de goedkoopste optie. Gaat u liever met de auto, dan is carpoolen een goede manier om benzine en parkeerkosten te besparen.

Op de camping

Gaat u naar een meerdaags festival en bent u van plan daar ook te overnachten? Bij de meeste festivals is de overnachting op de festivalcamping gratis. Gratis – dat klinkt goedkoop. Toch kan een overnachting behoorlijk in de papieren lopen. Zo heeft u voor de overnachting een tent, een luchtbed en een slaapzak nodig. U kunt ze huren bij het festival, maar daarvoor geldt wel: hoe luxer, hoe duurder. Soms behoort een eigen tipi met echte bedden zelfs tot de mogelijkheden. Dus wie goedkoop uit wil zijn, regelt zijn eigen tent en slaapzak. Als u die zelf niet heeft, vraag dan eens rond bij vrienden of familie. U kunt zo honderd(en) euro’s besparen.

Pinpas versus contant geld

Het gemak van een pinpas is meteen ook het risico. De meeste festivals werken met een muntjessysteem. Als u die muntjes met uw pinpas betaalt, geeft u gemakkelijk meer geld uit dan u van plan was. Wie op de centen wil letten, neemt contant geld mee. U kunt dan niet meer geld uitgeven dan u van plan was. Houd wel wat geld achter de hand voor noodgevallen. Wilt u niet zonder pinpas op pad? Bedenk vooraf hoeveel geld u maximaal wilt uitgeven en houd u aan uw budget. Boek desnoods tijdelijk geld van uw betaalrekening over naar uw spaarrekening, zodat u in uw onbezorgde festivalflow niet per ongeluk alsnog uw betaalrekening leegdrinkt.

Festivalvoedsel

De tijd dat op een festival alleen patat en hamburgers worden verkocht is gelukkig voorbij. Tegenwoordig vindt u er een enorme variatie aan eten. Maar een gezonde biologische maaltijd kost vaak wel wat meer dan een broodje kroket. Wilt u niet te veel geld uitgeven, denk dan goed na voor u uw bestelling doet. Het loont om de prijzen van kramen te vergelijken. Let hierbij ook op wat u eet: een snel patatje lijkt goedkoop, maar vult minder dan een hele (gezonde) maaltijd. Overnacht u op de festivalcamping? Dan kunt u besparen op het dure festivalvoedsel door tussendoor bij uw tent soep/knakworst/een broodje te eten. Neem bovendien uw eigen ontbijt mee en boven alles: mijd de o zo dure campingwinkel.

Water uit de kraan

In Nederland hebben we heerlijk kraanwater. En dat kunt u gewoon drinken op een festival. Het mooie is dat het water gratis is. Wilt u gemakkelijk geld besparen, koop dan geen flesjes bronwater maar drink kraanwater. U koopt één flesje op het festivalterrein, omdat bezoekers geen eigen flesjes mee het festivalterrein op mogen nemen. Dat flesje kunt u daarna steeds bijvullen. Dat kunt u ook doen met een beker.

Veel plezier!