‘Betrek nieuwkomers bij het dorp’

Landelijk wonen populair ‘Betrek nieuwkomers bij het dorp’
Boer Geert was al jaren geen boer meer. Toch noemde iedereen hem nog boer Geert. Op zaterdagochtenden fietste ik met onze kinderen naar hem toe om verse eieren te kopen. Kippen verzorgde hij nog wel. Zijn boerderij was toe aan een opknapbeurt, maar boer Geert vond het wel goed zo.

Vorig jaar verhuisde Geert naar een verzorgingstehuis. De boerderij werd te koop gezet. De vraagprijs was niet hoog. Een koper zou immers fors moeten investeren om het pand weer bij de tijd te brengen. De boerderij met het tekoopbord in de tuin had een sterke aantrekkingskracht op mensen. Het ligt op een prachtige plek in de omgeving. Veel grond, rust en vrijheid.

Interesse vanuit het dorp

Er was zeker interesse vanuit het dorp om de boerderij te kopen. Voor een klant heb ik zijn financiële mogelijkheden nog onderzocht. Een hypotheek inclusief bouwdepot voor de verbouwing. Maar de boerderij van boer Geert renoveren was geen geringe klus. De koop ketste af.

Inmiddels is de boerderij toch verkocht en compleet gerenoveerd. Gekocht door een arts (Hans) die in het oude staldeel praktijk houdt en woont aan de voorkant. De verbouwing is geslaagd. Aan het karakter van de boerderij is niets veranderd, maar het verval is gestopt.

Landelijk wonen is populair

Dit verhaal schrijf ik omdat het past in een trend. Landelijk wonen is populair. Het goede dorpsleven is niet meer het goed bewaarde geheim van de dorpelingen. Vooral de grotere huizen en boerderijen zijn ook populair bij mensen 'van buiten'. Het platteland trekt.

Is het jammer dat de boerderij gekocht is door iemand van buiten het dorp? Ik vind van niet. Integendeel zelfs. Om het dorp in stand te houden, heb je mensen nodig. De slager, bakker, supermarkt en de bank: je hebt dorpsbewoners nodig om ze draaiende te houden. Voorzieningen maken een dorp leefbaar.

Leren kennen

Nieuwkomers moet je bij de gemeenschap betrekken. We hebben Hans zelf benaderd of hij lid wilde worden van de buurtvereniging. Dat stelt niet veel voor, we hebben een zomerbarbecue en een nieuwjaarsborrel. Maar je leert elkaar wel kennen. Hans werd lid. Deze zomer is de barbecue op zijn boerderij.

Ons RegioBank-kantoor spant zich graag in voor die lokale verbondenheid. Samen bén je de gemeenschap. Of je nu een gepensioneerde boer bent met hobbykippen of een arts met praktijk aan huis.