Mijn huis isoleren. Wat kost dat?

Mannen boren in muur
De winter neemt Nederland langzaam weer over. Buiten wordt het dus kouder, maar binnen houden we het graag warm. Om de gestookte warmte niet naar buiten te laten glippen, is het zaak uw huis goed te isoleren. Wij lopen de isolatiemogelijkheden en bijbehorende kosten met u door.

Voordat we overgaan op de meer ingrijpende isolatiemethoden, eerst nog even kort wat eenvoudige (en goedkope) manieren om de warmte in huis te houden. Zelfs via de kleinste kieren kan warme lucht ontsnappen. Denk dus eens aan tochtstrips langs ramen of deuren. En zelfs bij uw brievenbus. Want ook daar verdwijnt de warmte in het niets.

Uw gordijnen kunnen ook dienen als isolatiemateriaal. Stilstaande lucht tussen het raam en de gordijnen houdt namelijk veel warmte vast. Maar doe overdag vooral de gordijnen open, zeker als de zon schijnt. Ook door de zon warmt uw huis op.

Isoleer uw dak

Een niet-geïsoleerd dak is een van de grootste energieverspillers. Dakisolatie levert dan ook forse besparingen op. Jaarlijks ongeveer 700 euro. Daar staat tegenover dat kosten ervan ook redelijk hoog zijn. Isolatie van een schuin dak kost ongeveer 5.200 euro. Die kosten verdient u dus binnen 7,5 jaar terug. Als u het doet, kies dan wel voor materiaal met een hoge isolatiewaarde (een Rc-waarde van minimaal 4). De materiaalkosten zijn niet veel hoger, maar het levert u wel meer besparing op.

Isoleer uw vloer

Ook via de grond verlaat veel warmte uw huis. Dat kunt u voorkomen door uw vloer te isoleren. Daar hangt een prijskaartje aan van ongeveer 1.800 euro. Dit levert een besparing op van ongeveer 220 euro per jaar. Na negen jaar heeft u die investering er dus uit. Kies ook hier voor een hoge isolatiewaarde (minstens 3,5). Dan levert het u ook nog eens warmere voeten op.

Isoleer uw muren

De boven- en onderkant van uw huis liggen er warmpjes bij, nu de zijkanten nog. Een relatief goedkope, maar toch efficiënte manier om warmte te behouden is door de spouwmuur van uw huis te isoleren. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur. Die ruimte kunt u laten opvullen met isolatiemateriaal. Heeft u een tussenwoning? Dan kost u dit ongeveer 800 euro. Terwijl u er zo’n 220 euro per jaar mee bespaart. Een investering die u binnen vier jaar terugverdient dus. Heeft uw huis geen spouwmuur? Dan kunt u ook kiezen voor gevelisolatie.

Extra tip: denk aan subsidie

Bovenstaande maatregelen zijn lang niet de enige manieren om uw huis te isoleren. Er zijn nog vele andere. En het fijne is: isolatiemaatregelen verdienen zichzelf redelijk snel terug. Met subsidies kan dat nóg sneller. Bekijk op de website van uw gemeente of hier sprake van is. Ook de Verenigingen van Huiseigenaren (VvE’s) kan subsidie aanvragen. Daar zijn uiteraard wel enkele voorwaarden aan verbonden. De VvE moet bijvoorbeeld minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen. Kijk voor meer informatie over subsidies op de website van de Rijksoverheid.  

Delen via